Bolile Inflamatorii Intestinale si COVID – 19
Recomăndari ale Asociației Americane de Gastroenterologie ( AGA)
American Gastroenterological Association – AGA Advises
Gastroenterology. Published online April 10, 2020
Descriere – Scopul acestei actualizări de practică clinică a Institutului AGA este de a examina rapid dovezile emergente și de a oferi recomandări ale experților în timp util cu privire la gestionarea pacienților cu boli inflamatorii intestinale în timpul pandemiei COVID-19.
Metode –Acest comentariu a fost comandat și aprobat de către Comitetul de actualizare a practicilor clinice al Institutului AGA (CPUC) și de Consiliul de conducere al AGA, pentru a oferi membrilor sai, o perspectivă în timp util asupra unei teme de o mare importanță clinică, și a fost supus revizuirii interne de către colegii din CPUC și revizuirii externe prin proceduri standard de Gastroenterologie.
Pacienții cu boală inflamatorie intestinala (IBD) care dezvoltă COVID-19 ar trebui să înceteze să ia tratamente cu tiopurine, metotrexat, tofacitinib și terapii biologice în timpul bolii virale, conform unei actualizări de practică clinică a American Gastroenterological Association (AGA).
“În timp ce pandemia COVID-19 este o situație de urgență globală pentru sănătate, pacienții cu IBD sunt preocupati in legatura cu riscul lor de infecție și de gestionarea terapiilor lor medicale. Această actualizare a practicii clinice include înțelegerea emergentă a COVID-19 și rezumă îndrumările disponibile pentru pacienții cu IBD și cei care ii ingrijesc”, scriu autorii. Recomandarile lui David T. Rubin, MD, Universitatea de Medicina din Chicago, Centrul de Boli Inflamatorii Intestinale, precum și recomandările colegilor au fost publicate online, in 10 aprilie, într-un comentariu de specialitate în Gastroenterologie.
Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale se întreabă dacă au un risc crescut de COVID-19, a mentionat Rubin pentru Medscape Medical News. “Deoarece acestia sunt adesea sub terapii de modificare a sistemului imunitar pentru boala lor inflamatorie intestinală, ei se îngrijorează că se regasesc in cadrul populatiei care este imun compromisă. De fapt, suprimarea imunitară nu este [obiectivul] managementului nostru pentru IBD, ci este reglarea imună a unui răspuns imun hiperactiv. Într-un fel, reacția inflamatorie a COVD-19, care are ca rezultat simptomele și insuficiența respiratorie, este aceleași lucru – un răspuns imun hiperactiv ”, a explicat el.
Tabloul clinic poate varia pentru pacienții cu IBD și COVID-19
Medicatia si tratamentele biologice care sunt intrerupte în timpul infecției virale pot fi reluate după ce simptomele pacientului s-au rezolvat sau atunci când rezultatele testării virale sunt negative sau testarea serologică arată că pacientul se află în „stadiul convalescent al bolii”, scriu autorii.
Pentru cei spitalizați cu boala COVID-19 severă și cu risc de a face forma mai usoara, tratamentul pentru IBD va ocupa, probabil “un loc in spate” fata de tratamentul destinat pentru COVID-19, însă clinicienii ar trebui să ia în considerare boala inflamatorie intestinala coexistenta atunci când decid asupra terapiilor pentru COVID-19, pe cat posibil. . “Este de interes ca clearance-ul [citomegalovirusului] este îmbunătățit atunci când terapia IBD este adăugată la ganciclovir și că tiopurinele și ciclosporina pot avea proprietăți anti-coronavirus”, observă autorii.
Pentru pacienții care sunt internați pentru IBD și care au identificati cu forme „mai ușor sau incidentale COVID-19”, accentul ar trebui să fie pus pe boala inflamatorie intestinala acuta și pe acordarea de îngrijiri standard pentru aceasta.
Pacienții cu IBD despre care se știe că au infecție cu SARS-CoV-2, dar care nu sunt bolnavi de COVID-19, ar trebui să înceteze să ia tiopurine, metotrexat și tofacitinib. Terapiile biologice trebuie să fie reținute timp de 2 săptămâni, iar pacientul trebuie monitorizat pentru simptomele COVID-19.
Pacienții cu IBD care nu sunt infectați trebuie să continue tratamentul cu IBD
Cei cu IBD care nu sunt infectați cu SARS-CoV-2 ar trebui să continue cu terapiile IBD și cu regimul lor perfuzabil la „centrele de perfuzie adecvate”, scriu autorii.
Scopul, pentru acești indivizi, este de a susține remisiunea simptomatică sau clinică și „controlul inflamatiei obiectiv confirmat”, așa cum se dovedește prin „îmbunătățirea endoscopică și valorile de laborator normalizate”.
Deși unii pacienți pot fi reticenți referitor la vizita la ( spital) centrele de perfuzie, de frica expunerii/contactului cu persoane infectate, autorii avertizează că ar putea fi mult mai riscant ca un cadru medical să viziteze pacienți în casele lor și, eventual, să îi expună pe alții din gospodăria respectiva.
Pacienții cu IBD sunt îngrijorați la ideea de a fi nevoiți să oprească tratamentul pentru IBD, in cazul in care fac boala COVID-19, „deoarece terapiile de întreținereau rolul de a menține IBD-ul în remisiune”, a spus Rubin pentru Medscape Medical News.
“Cu cât un pacient sta mai mult timp fara terapia pentru o afecțiune cronică precum IBD, cu atât este mai probabil să sufere de o recidivă a bolii. Ne asigurăm că, în cele mai multe cazuri, COVID-19 durează câteva săptămâni și după ce starea pacientului s-a îmbunătățit, se pot reporni medicamentele în siguranță. “
Rolul tratamentelor pe bază de anticytokine și antivirale pentru COVID-19 nu este clar.
„Trebuie să se știe că tratamentele pe bază de citokine sunt studiate pentru terapia cu COVID-19, și este posibil să aflăm că, de exemplu, continuarea terapiilor anti-TNF [factor de necroză tumorală] ar putea reduce progresia către sindromul acut de detresa respiratorie si deterioarea altor organe”, explică autorii. „Cu toate acestea, în absența acestor date, ghidul se bazează în prezent pe a decide de a reține sau a continua terapiile IBD specifice. “De interes suplimentar sunt terapiile anti-virale și alte terapii anti-citokine care sunt studiate pentru COVID-19. Alegerea terapiilor care pot avea beneficii secundare în IBD (sau cel puțin nu induc inflamația intestinului) ar fi necesar să se ia în considerare. “
Când se iau în considerare tratamentele pentru COVID-19 și pentru IBD, clinicienii și pacienții trebuie să cântărească riscurile si beneficiile.
Distanțarea socială este eficienta pentru pacienții cu IBD
Dovezi provenite din centrul de IBD din Wuhan, China sugerează că distanțarea socială strictă pentru pacienții cu IBD funcționează, a spus Rubin.
Gastroenterologii de la Universitatea Wuhan au instituit o serie de măsuri pentru a proteja pacienții cu IBD de COVID-19, cu aproape 3 săptămâni în avans fata momentul cand s-a declarat închiderea general/ izolarea orasului Wuhan. Acestea au inclus distribuirea de informații, instrucțiuni educaționale către pacienți, actualizarea acestora, după caz, și înregistrarea informațiilor despre pacienți, cum ar fi riscurile de infecție și acțiunile întreprinse. Niciunul dintre cei 318 de pacienți cu BII nu a fost diagnosticat cu infecție la sfârșitul lunii februarie.
Persoanele cu IBD ar trebui să ia in considerare o distanțare socială strictă, să lucreze de acasă, să practice o igienă atentă a mâinilor și să stea departe de persoanele cunoscute ca fiind infectate, recomandă Rubin și colegii.
Pacienții cu IBD care experimentează recidiva au nevoie de o evaluare atentă. Rubin ii îndeamnă pe clinicieni „să-și evalueze cu atenție pacienții cu IBD care au o recidivă, atât pentru că ar putea fi simptome digestive de COVID-19, dar și pentru că este mult mai probabil să fie cauzele obișnuite – alte infecții, pierderea răspunsului la terapie sau pacienți care și-au oprit terapia pe cont propriu. O abordare clinică atentă a acestor pacienți este importantă pentru ca pacienții noștri să poată fi în siguranță și să primească tratamentele de care au nevoie. “
El adauga ca „Învățăm mai mult în fiecare zi despre COVID-19 și despre noi opțiuni pentru testare, screening și rezultatele pacienților cu IBD care se infectează. Pacienții trebuie să se adreseze medicilor lor dacă au întrebări sau nelămuriri și atât pacienții, cât și clinicienii ar trebui să rămână conectati pe masura ce mai multe informații devin disponibile. Comunitatea experților și a personalului de îngrijiri in IBD lucrează împreună. “
De pe site-ul AGA sunt disponibile si pot fi descarcate un instrument de asistență decizională și un grafic de referință rapid, iar medicii sunt rugați să trimită cazurile care implică pacienții cu IBD si care sunt confirmati cu COVID-19, în registrul SECURE-IBD.
Informatiile de mai sus se regasesc pe site-ul AGA:
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)30482-0/fulltext;