Despre Chirurgie si Pandemie
( IBD Surgery & COVID -19)
Pacienții cu BII au nevoie, deseori, de intervenție chirurgicală pentru rezecția unor segmente intestinale sau pentru rezolvarea fistulelor. Situațiile în care acest lucru poate fi planificat în timp, împreună cu specialistul gastroenterolog, sunt de dorit; însă pot apărea pusee BII fulminante sau complicatii, când intervenția chirugicală se impune cu celeritate.
Având în vedere situația de urgență creată de pandemia COVID-19, precum și reticența pacienților față de spitalizări în această perioadă, ca urmare a temerilor de contractare a SARS-CoV-2; am rugat-o pe Doamna Doctor Oana Stănciulea, medic primar chirurgie generală în Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic, I.C.Fundeni, să ne spună care este protocolul ce se aplică unor astfel de cazuri, cum se face managementul pacientului BII ce necesită intervenție chirurgicală în acestă perioadă de pandemie COVID-19, dacă sunt anumite criterii de selecție sau amânare, ce trebuie să știe pacienții cu BII despre cazul în care specialiștii gastroenterolog și chirurg decid ca intervenția chirurgicală nu poate fi amânată pentru o data ulterioară situației de urgență.
“ Managementul pacienților cu BII se face și în aceste condiții în echipa multidisciplinară. Rolul central îi revine medicului gastroenterolog, care lucrează în echipă cu noi, chirurgii, precum și cu medicii radiologi, anatomopatologi și, in funcție de caz, și cu medicii cu alte specializări. Deși nu ne mai întâlnim regulat, așa cum o făceam anterior stării de urgență, ținem permanent legătura telefonic pentru a încerca să găsim, pentru fiecare caz in parte, cea mai buna soluție. Din punctul de vedere al chirurgului, putem întâlni 3 situații și o vom discuta pe fiecare în parte.
Prima situație este cea în care intervenția chirurgicală este o urgență imediată – intervenția trebuie efectuată iî cel mai scurt timp posibil de la momentul prezentării – acest tip de intervenție se realizează și pe perioada stării de urgență.
A doua situație este cea de urgență amânată – În care intervenția chirugicală se impune, dar care permite o scurtă perioadă de pregătire a pacientului în echipa multidisciplinară, pentru obținerea unor rezultate cât mai bune. În această situație pacienții pot fi testați Covid anterior intervenției. Nici acest tip de intervenție nu este afectat de starea de urgență.
A treia situație și singura în care apar schimbări este cea a intervențiilor elective, care suportă amânare – acest tip de intervenții urmează a fi efectuate în regim programat, dupa ieșirea din starea de urgenta.
Închei prin a spune că este o perioada dificilă pentru noi toți, pacienți și medici, și dorim să vă asigurăm că veți primi tratamentul de care aveți nevoie. Rugăm pacienții să respecte măsurile impuse de Guvern, pentru depăsirea cu bine a acestui moment de criză” – ne-a relatat Dr. Oana Stănciulea.