27 septembrie 2019 – Forum pacienti

27 septembrie 2019 – Forum pacienti , CRAFT Timisoara

„Manifestări reumatologice la pacienții cu BII și Managementul fistulelor in Boala Crohn”

 

Odata cu terminarea vacantelor si inceperea scolilor, revenim si noi la proiectul Forumul pacientilor si deschidem seria din toamna cu o intalnire la Timisoara, cu invitați specialisti: medic chirurg Alexandru Isaic -Spitalul Clinic Judetean de Urgență “ Pius Brinzeu” Timisoara; reumatolog – Dr. Adriana Bitang; gastroenterolog – Conf.Dr. Adrian Goldis – Spitalul Clinic Județean de Urgenta “ Pius Brinzeu” Timisoara.                                                                                                                        Pentru ca teama aparitiei unor altor afectiuni inflamatorii este destul de prezenta la pacientii cu BII, am aflat de la Dr. Adriana Bitang ca în cazurile de BII, artrita poate aparea in perioada de exacerbare a bolilor inflamatorii intestinale si, odata cu linistirea acestora, se calmeaza si artrita. Aceste forme de artrite nu sunt erozive, nu distrug osul – articulatia se umfla, doare, dar nu erodează.
Intr-un procent de 12%, la pacientii BII poate aparea o afectare a coloanei vertebrale, simptomele apar ca o durere lombara, frecvent sub varsta de 40 de ani. Cand durerea este perponderent nocturna, este necesara consultarea specialistului.

Specialistul chirurg a adus informații legate de tehnicile de abordare a fistulelor si a raspuns intrebarilor legate de abordarea clasică sau laparoscopică in interventiile chirurgicale privind rezectii de colon. Intalnirea a constituit si un prilej de analiza si propuneri de teme pentru Forum 2020 sau pentru celebrarea IBD Day 2020.

Mai multe informatii despre boala Crohn, Colita Ulcerativa si stome puteti afla in intalnirile viitoare cu specialistii.