Anemia & IBD
Anemia & IBD
Anemia la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale
„Arăți cam anemic!” sau „Mă simt cam anemic!” sunt afirmații des intâlnite, dar … ce este de fapt anemia, care sunt simptomele ei si cum afectează pacienții cu BII?
Conform definiției Organizatiei Mondiale a Sănătății, anemia apare atunci când numarul de globule roșii din sânge (hematii) si, implicit capacitatea lor de a transporta oxigen către tțsuturi, devin insuficiente in asigurarea nevoilor organismului. Aceste nevoi difera in functie de varsta, sex etc. Astfel, anemia se manifesta prin stare de slabiciune, oboseala, ameteala, durerii de cap, lipsa de aer, tegumente palide.
In rândul pacientilor cu BII, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă cu un impact important asupra calității vieții. Anemia apare in contextul unui deficit de fier (anemie feripriva) secundar unei absorbtii deficitare la nivelul unui intestin inflamat si a pierderilor cronice de sange prin scaun. Alte cauze mult mai rare includ deficitul de vitamina B12 sau de acid folic (ex in cazul afectarii intestinului subtire) sau efectul direct al unor medicamente folosite în tratamentul BII.
Monitorizarea biologică prin determinararea hemoleucogramei, feritinei serice si markeri de inflamatie (proteina C reactiva) se face la fiecare 6-12 luni pentru pacientii aflati in remisie sau prezinta o forma usoara de BII si cel putin la 3 luni pentru pacientii cu o forma activă de boală.
Dacă a fost diagnosticată anemia feriprivă in rândul pacienților cu boala activă cu modificări biologice semnificative (hemoglobina < 10 g/dL), se impune initierea prompa a unui tratament medicamentos. La acesti pacienti este indicată administrarea intravenoasa a preparatelor cu fier deoarece sunt mai eficiente, mai bine tolerate, cu mai putine efecte secundare comparativ cu preparatele orale. Acestea din urmă se pot administra pacienților diagnosticați cu anemie cu BII inactivă sau cu afectare usoara.
Transfuziile de sânge sunt necesare doar în anumite cazuri particulare când modificarile biologice sunt severe (ex hemoglobina < 7 g/dL) la un pacient cu BII si multiple boli asociate (ex boli cardiovasculare).
Atenție! Nu toți pacientii BII cu anemie sunt simptomatici!
Așadar. este important sa te prezinți la controlul periodic programat de catre medicul tău gastroenterolog!
Dr. Magda Rotaru,
specialist gastroenterolog, Cluj Napoca