Tratament

  • Care este tratamentul rectocolitei ulcero-hemoragice ?

Scopul tratamentului bolii active este controlul (ameliorarea sau dispariţia) manifestărilor clinice (diareea, durerea, pierderea de sânge) şi prevenirea complicaţiilor, iar după atingerea acestui deziderat, în perioada de remisiune, scopul tratamentului este prevenirea recăderilor şi menţinerea remisiunii.

Posibilităţile de tratament
 constau în medicamente, intervenţie chirurgicală şi dietă. Alegerea tratamentului depinde de extensia şi severitatea simptomatologiei, precum şi de răspunsul la terapiile anterioare. se impune o examinare atentă şi completă înaintea iniţierii terapiei şi ori de câte ori aceasta işi schimbă caracterul.

În formele uşoare-moderate de boală,
medicul vă va prescrie  preparate de acid 5-aminosalicilic (5-ASA). Ele sunt eliberate în ultima porţiune a ileonului şi în colon, unde îşi exercită acţiunea antiinflamatorie.

În formele severe de boală,
 tratamentul recomandat este cortizonul administrat în preparate orale sau injectabile. Tratamentul cu cortizon determină ameliorarea spectaculoasă şi rapidă a simptomatologiei, în 7-28 de zile. În timpul tratamentului cu cortizon trebuie să mâncaţi complet fără sare şi să asociaţi tratament de protecţie gastrică (antisecretaoare, antiacide).
Dacă afectarea este limitată la rect şi colonul stâng (aproximativ 80% dintre pacienţi), preparatele medicamentoase se pot administra sub formă de clisme, spume sau supozitoare cu 5-ASA sau cortizon. Avantajul administrării locale, pe cale anală, constă în tolenţa mai bună a tratamentului.

În formele severe de boală, care nu răspund la tratamentul cu cortizon,
 medicul vă va recomanda medicamente dintr-o clasă superioară: imunosupresoare cu acţiune antiinflamatorie (azatioprina sau 6-mercaptopurină, metotrexat, ciclosporina). Acţiunea favorabilă a acestor medicamente se instalează lent, în 1-3 luni de administrare. Ele au dezavantajul unui număr important de reacţii adverse serioase, motiv pentru care, în timpul acestui tratament, trebuie să vă supuneţi unor repetate controale (iniţial săptămânal sau la 2 săptămâni, ulterior, dacă testele rămân nemodificate, la 2-3 luni) constând în examinare clinică, discuţii cu medicul curant şi analize de sânge. O clasa de medicamente recent aprobată pentru tratamentul formelor severe de rectocolită ulcero-hemoragică care nu răspund la tratamentul convenţional, este reprezentată de agenţii biologici  sau biosimilari. In functie de felul lor, se administrează în perfuzii efectuate în unităţi medicale cu experienţă, la intervale regulate sau acasa.

Pentru prevenirea recidivelor şi menţinerea remisiunii
este recomandat tratamentul cu 5-ASA, imunosupresoare sau agent biologic sau biosimilar , timp îndelungat (ani de zile).
În cazul în care simptomatologia nu este controlată prin tratament medicamentos sau apar complicaţii (hemoragie severă, risc de perforaţie colonică etc.), intervenţia chirurgicală (îndepartarea colonului printr-o operaţie care poartă numele de colectomie) reprezintă ultima opţiune pentru controlul bolii. Actualmente, îndepărtarea colonului este urmată de anastomoza (legarea) intestinului la sfincterul anal (anastomoză ileo-anală) după refacerea unui „rezervor” asemănător cu rectul dintr-un segment de ileon, astfel încât eliminarea fecalelor se va face în continuare pe cale naturală.

 

  • Care este tratamentul bolii Crohn ?

Scopul şi principiile terapiei în boala Crohn sunt similare cu cele din rectocolita ulcero-hemoragică.
Datorită localizării şi formelor variate ale afecţiunii, care poate evolua cu abcese, fistule, stenoze, tratamentul optim al bolii Crohn este cu mult mai dificil de stabilit.

Perioadele de activitate inflamatorie
 se tratează cu cortizon sau cu preparate înrudite, cu reacţii adverse limitate (budesonide) datorită inactivării preparatului la trecerea prin ficat, înainte de a intra în circulaţie. În formele uşoare-moderate care interesează strict colonul (colita Crohn) pot fi administrate salazopirina/5-ASA şi antibiotice cu rol imunomodulator (metronidazol, ciprofloxacină). Imunosupresoarele (azatioprina sau 6-mercaptopurină, metotrexat) sunt eficiente în tratamentul formelor moderat-severe cu menţiunea instalării lente a efectului terapeutic (în 1-3 luni) şi reacţiilor adverse notabile. În formele inflamatorii şi fistulizante severe, rezistente la terapia convenţională expusă mai sus, agenţii biologici (infliximab, adalimumab, certolizumab pegol şi natalizumab) sunt eficienţi în 50-75% din cazuri.

Formele asociate cu fistule sau abcese
 se tratează cu antibiotice cu spectru larg, drenaj sub ghidaj radiologic sau intervenţie chirurgicală. De asemenea, formele stenozante beneficiază de tratament de dilatare endoscopică sau intervenţie chirurgicală (stricturoplastie sau rezecţie). Dacă intervenţia chirurgicală este recomandată, tehnica aplicată are ca scop excizia limitată a segmentului interesat, cu conservarea unui segment cât mai lung de intestin pentru a preveni instalarea unor deficite nutriţionale.

Menţinerea bolii Crohn în remisiune
 se realizează prin tratament îndelungat (ani de zile) cu 5-ASA (rareori, atunci când remisiunea s-a obţinut cu 5-ASA în formele uşoare de colită , Crohn), imunosupresoare (azatioprină, 6-mercaptopurină sau metotrexat) sau agenţi biologici sau biosimilari administraţi parenteral la anumite intervale (2-8 săptămâni).