Consiliul European

Consiliul European de Terapie Enterostomală – Roma, 23-26 iunie 2019

Selectie de informatii din materialul conferintei:

24 iunie 2019

După deschiderea evenimentului, comisia ECET a prezentat programul și a adresat participanților cuvantul de bun venit.

 1. Luisa Salani, Italia – “Gesturi și gânduri ale asistentelor medicale in ingrijirea pacientilor stomizati” – prezentarea studiului și fazele sale: Un studiu calitativ : 340 asistente medicale – Metoda și analiza datelor – Îngrijirea stomizatului necesita timpul dedicat, stabilirea unei relații cu pacientul,s atisfăcând nevoile pacientului, preocupându-se de decizia emoțională etc.
 2. o ingriire de calitate a stomziatului necesita timp, gesturi si cuvinte armonioase, calde – în practica zilnică, asistentele medicale trebuie să decidă la ce fel de pacient să dedice mai mult timp
 3. Acordarea atenției – este prima acțiune de îngrijire. Asistentele trebuie să aibă o atitudine deschisă.
 4. Acționând cu delicatețe, atingând corpul pacientului – o serie largă de acțiuni de îngrijire au apărut din povestirile asistentelor medicale
 5. Fiind în alertă: stomaterapeutul trebuie sa supraveghere pacientulul in permanenta, din punct de vedere medical. Ex:” în timp ce îi dădeam medicamentele si vorbeam ( cu pacientul), am simțit o respiratie ciudată, așa că m-am întrebat dacă are probleme”.
 6. Impact asupra contextului pentru a facilita actul de îngrijire.

Asistență medicală italiană: este o practică realizată prin acțiuni competente și dorința de a avea grijă  de pacient, se efectueaza compararea rezultatelor cu studiile internaționale.

 1. Modul în care cercetarea contribuie sau ar trebui să contribuie la pregatirea / profesionalizarea asistenților medicali – speaker Ermellina Zanetti; Cum percep pacientii empatia si ingrijirea din partea stomaterapeutilor.
 2. a) o relație de apropiere, de buna comunicare cu asistentele medicale
 3. b) stomizatul doreste să fie informat, sa primeasca o atentie continua; Modul de ingrinjire, atitudinea asietntului indică pacienților că asistentelor medicale “le pasă” cu adevrat.

Asistentele medicale – interactiuni pacient: Practic, toate interactiunile asistenta-pacient ar putea fi clasificate in una din urmatoarele domenii: cunoastere, comunicare, expilcare, informare, compasiune (include îngrijorare autentică și o “conexiune”).

 1. 3. DE LA NURSING SCIENCE LA NEVOILE PACIENTULUI: O CALE LUNGA – prezentare de la Unversita degli Studi di Firenza, Mario Del Vecchio

Câțiva pași fundamentali: Știința nursing, capacitățile și abilitățile asistenților, Numărul asistentelor medicale, rolurile pe care asistentele le joacă și sarcinile pe care le îndeplinesc,

Patru priorități în documentul FNOPI (2017) (document italian):  extinderea domeniului de aplicare a practicii, să practice într-un mediu sigur, Să practice în parteneriat deplin cu medicul și cu alți profesioniști din domeniul sănătății / de înaltă calitate în echipa multi-profesională; A fi deschisă și pregătită pentru viitor: într-o lume în schimbare, alegerile comunității profesionale ar trebui să fie mai mult “trase de viitor” decât “împinse de trecut”.

Strategiile Profesiei “o perspectivă mai largă: În proiectarea strategiilor asistente medicale, ca orice alt profesionist, tind să adopte o perspectivă disciplinară strictă.

Simpozion

Pier R. Spena (FAIS Italia) a participat și a ținut un cuvant de deschidere a simpozionului, alaturi de stomaterapeuta Natascia Tonarelli și Sarah Rusell (Clinical Exercise Specialist, autor al programului de recuperare “Me+ and recovery”

 1. Recuperarea după intervenția chirurgicală a stomiei – cum arată recuperarea? necesita îndrumări și cercetare; ce spun asistentele medicale? Ce spun pacienții?
 2. experiența proprie diverticulozei, nu există informații despre exercițiile abdominale; e nevoie de încredere

Ce sfat le oferiți pacienților despre activitatea fizică și exercițiile fizice după intervenția chirurgicală a stomiei?

Spirala de încredere: dorinta, încrederea în reconstrucție, creșterea activității, lucrarea mușchilor, mai puțină durere, confidențialitate.

Care sunt beneficiile activității fizice? Cât de mult ai putea să faci? 150 de minute de activitate moderată pe săptămână. Ce tip de activitatea fizică după operație cu hernie?

 Exercițiile sunt importante în procesul de recuperare, dar nu este niciodată discutată aceasta tema.

Credeți că pacienții trebuie să primească informații specifice despre activitatea fizică? Răspunsurile pacienților – da

Ghiduri – pacienții trebuie sfătuiți să înceapă exercițiile abdominale de bază la 3-4 zile după operație

Exercitiul fizic, in timpul si dupa tratament, ajuta la combaterea efectelor secundare si reduce riscul de recurenta, poate ajuta organismul sa lupte cu cancerul.Sugestii recomandate: Toata lumea este diferita – persoanele cu stoma pot face orice exercitiu pe care il doresc, Exercitii adecvate de baza / pelvis, regleaza presiunea intra-abdominala (IAP)

Obiectivele de recuperare (Sarah Rusell speaker)

– Întoarceți-vă curând la activitatea normală, la muncă și la viață

– Refaceți încrederea – fizică și mentală

– activati mușchii și fundul pelvian

–  Creșteti activitățile fizice

 1. Natascia Tonarelli – terapeut enterostomal – Spitalul Cisanello din Pisa

Eveniment din Pisa, cu sprijinul Convatec pentru pacienți pentru exerciții., Pacienții fac exerciții împreună.  După ce a aflat despre recuperarea “Me +” – pacienții au învățat mișcări, au început să facă exerciții etc.

25 IUNIE 2019

Welland simpozion

Manuka Honey Workshop – Hydrocolloidul cu miere Manuka – o primă linie de apărare si de menținere a sănătății pielii peristomale.

Speaker: Dr. Duale Mahdi, cercetător științific

De ce integritatea pielii este la Inima Stomiei?

 1. Pielea este o interfața, trebuie protejata impotriva multor factori: impact mecanic, fluide, radiații, infecții etc. Are functie in reglare termică; funcția endocrină / vitamina D; in perceprerea senzaţiilor tactile.
 1. Structura pielii – formată de hipoderma, dermă, epidermă – 3 straturi

Referitor la protejarea pielii in cazul stomelor:

– Flanșa este pur și simplu o plăcuță adezivă? Are un impact enorm asupra protecției peristomale a pielii

– de ce sa avem  un aditiv cum ar fi miere Manuka în placa de bază? = este natural, sigur (ingerabil), prezinta siguranta etc.

Nivelul înalt al MGO este prezent în mierea Manuka din nectarul florii a Manuka (Leptospermum Scoparium) indigena în Noua Zeelandă. Marca comercială UMF este oferita pentru calitatea mierei, pe conținutul pur. Beneficiile raportate ale Mierii Manuka : activitate antiinflamatorie, se utilizează în îmbrăcarea rănilor pentru a stimula și vindeca rapid pielea, utilizată în arsuri etc.

Piele peristomală în studiu (pentru flanse plate, nu convexe)

– 61% au prezentat un tegument peristomal îmbunătățit și au crescut în QOF

– 93% confortabil

– 88% s-au simțit în siguranță

– 68% stare a pielii Îmbunătățită sau vindecată

concluzii:

– Mierea e sigura, Rezultatele clinice pozitive.

26 iunie 2019

Informații despre colostomie pentru persoanele cu informatii limitate privind sănătatea, sustinuta de stomaterapeut din Olanda:

Scop

Dezvoltarea informațiilor care ajută medicii și asistentele medicale să ofere explicații mai bune persoanelor care au colostomie, dar întâmpină dificultăți în înțelegerea informațiilor medicale.

Metodă:

– Studiu/ cercetare în rândul asistentelor medicale , care a arătat că persoanele cu o educație limitată în domeniul sănătății primesc informații mai puțin detaliate

– Simplificarea textelor existente în consultarea comuna cu stomizatii și stomaterapeutii

– Furnizarea textelor cu ilustrații medicale simple

– Trimiterea textelor și a desenelor persoanelor care au o educație limitată în materie de sănătate.

Rezultate:

– Un set de carduri “colostomia după cancerul de colon”, care sunt prezentate stomaterapeutilor; O instruire pentru stomizati și stoma-asistenți despre literature privind ingrijirea stomelor și comunicarea acesteia, Planuri și angajamentul de a dezvolta mai multe informații similare în 2019.