Aflăm de la chirurgi specializați în chirurgia Bolilor Inflamatorii Intestinale despre abordarea chirurgicală a pacienților cu aceste boli, în perioada pandemiei COVID-19.
Interviu cu Prof. Dr. Antonino Spinelli, șeful departamentului de Chirurgie Colorectală, Humanitas, din Milano – una din zonele cele mai greu lovite de noul coronavirus.
Implicarea chirurgului în echipa multidisciplinară de abordare și conduită terapeutică în BII, încă din etapele incipiente ale bolii, a devenit, în ultimii ani, nu numai o modalitate de optimizare a tratării BII, dar este considerată și un criteriu de bună practică, precum și unul dintre parametrii de control al calității îngrijirii pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale.
Ce ne spun specialiștii gastroenterologi de la Centrul de Boli Inflamatorii Intestinale Meyerhoff, Baltimore, despre abordarea BII în contextul pandemiei COVID-19?
Interviu cu Dr. Florin Șelaru, directorul Centrului.
ării BII, dar este considerată și un criteriu de bună practică, precum și unul dintre parametrii de control al calității îngrijirii pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale.
Care sunt simptomele ce pot ridica suspiciunea de COVID-19 la pacienții cu BII?
Poate COVID-19 să se prezinte ca o afecțiune digestivă (cu simptome digestive)?
Care sunt categoriile de pacienți vulnerabile la infecția SARS COV2 ? Sunt pacienții cu boli inflamatorii intestinale o astfel de populație?
-o serie de întrebări care au stârnit îngrijorări în rândul pacienților cu BII si la care ne-a oferit răspunsuri Doamna Profesor Doctor Liana Gheorghe, Șefa Secției a III-a a Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni.
Numeroase întrebări ale pacienților cu BII se referă la situația în care aceștia ar fi confirmați cu COVID-19, la condițiile curente privind spitalizarea în secția de gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, la modalitatea de continuare a tratamentului și, de aceea, l-am invitat pe Domnul Profesor Doctor Eugen Dumitru, coordonatorul Secției de Gastroenterologie, Clinica de Medicină Interna 1 a Spitalului, să ne ajute cu câteva răspunsuri.
Pandemia COVID-19 va continua să se răspândească la nivel mondial, cu o povară din ce în ce mai mare asupra sistemelor de sănătate și cu o provocare continuă pentru decidenți nevoiți să găsească modalitățile optime de îngrijire ale tuturor pacienților, nu numai doar a celor afectați de COVID-19.
Despre stomie și pandemie ( Aspecte legate de îngrijirea stomelor în contextul crizei COVID -19) cu As. med. pr. Georgeta Păsărin
Managementul pacientului purtător de stomă în timpul pandemiei este evident marcat din cauza restricțiilor de deplasare și a obligativității distanțării sociale, dar suntem atenți la îngrijorările acestei categorii de pacienți și încercăm să vă răspundem la întrebări și să vă dăm sfaturi specifice de îngrijire.
IBD & COVID-19 în publicațiile internaționale de specialitate:
Jurnal de pandemie – Bolile Inflamatorii Intestinale și COVID -19
cu Prof. Dr. Anca Trifan
În situația în care un pacient cu BII contractează SARS-CoV-2, acest lucru ar putea conduce la apariția unui puseu BII? Cum se face admiterea în spital a unui pacient BII, confirmat COVID-19, dacă acesta necesită internare ce nu poate fi amânată? – câteva dintre întrebările pacienților, la care a avut amabilitatea să ne răspundă Doamna Profesor Doctor Anca Trifan, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență « Sf.Spiridon », Iași.
Materialul integral poate fi consultat.
Despre Chirurgie si Pandemie
( IBD Surgery & COVID -19)
Pacienții cu BII au nevoie, deseori, de intervenție chirurgicală pentru rezecția unor segmente intestinale sau pentru rezolvarea fistulelor. Situațiile în care acest lucru poate fi planificat în timp, împreună cu specialistul gastroenterolog, sunt de dorit; însă pot apărea pusee BII fulminante sau complicatii, când intervenția chirugicală se impune cu celeritate.
Jurnal de pandemie – Bolile Inflamatorii Intestinale si COVID -19
cu Prof. Dr. Cristian Gheorghe
Temerile generate de epidemia de COVID -19 și de riscul de infecție cu SARS – CoV – 2 au ridicat o serie de neliniști pentru pacienții cronici cu BII, aflați in tratamente imunosupresoare; multi dintre acestia apelând și la automedicatie. De aceea, despre aceste două subiecte i-am cerut sfatul Domnului Profesor Doctor Cristian Gheorghe, Șeful Secției I Gastroenterologie și Endoscopie, Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni, București.
1. Răspunsurile participanților la chestionarul ASPIIR referitor la bolile inflamatorii intestinale în contextul pandemiei COVID -19 au relevat faptul că 27 % dintre pacienții respondenți au apelat la automedicație în această perioadă și au luat vitamine sau au folosit analgezice, antiinflamatoare ( 14%).
“Ce trebuie sa știe pacienții cu boli inflamatorii intestinale referitor la automedicație?” – Recomandările pot fi consultate.
2. „Tratamentul imunomodulator pe care îl primesc pacienții cu BII ar putea crește riscul de COVID-19 sau exercită un efect protector într-o oarecare măsură?”. Materialul poate fi consultat (aici)
Vă rugăm să urmați numai recomandările medicului!
Jurnal de pandemie Bolile Inflamatorii Intestinale & COVID -19
cu Prof. Dr. Mircea Diculescu
În contextul transmiterii intracomunitare a SARS-CoV-2 și bulversărilor create în sistemul medical, de către pandemia COVID -19, tot mai mulți pacienți cu boli cronice inflamatorii intestinale își exprimă îngrijorarea de a merge într-un mediu spitalicesc pentru administrarea terapiilor. Despre două dintre aceste aspecte ne informează Domnul Profesor Doctor Mircea Diculescu, Șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie din I.C.Fundeni.
Bolile Inflamatorii Intestinale si COVID – 19
Recomăndari ale Asociației Americane de Gastroenterologie ( AGA)
American Gastroenterological Association – AGA Advises
Gastroenterology. Published online April 10, 2020
Descriere – Scopul acestei actualizări de practică clinică a Institutului AGA este de a examina rapid dovezile emergente și de a oferi recomandări ale experților în timp util cu privire la gestionarea pacienților cu boli inflamatorii intestinale în timpul pandemiei COVID-19.
Specialiștii gastroenterologi ai Societății Române pentru Boli Inflamatorii Intestinale ( RCCC) ne informează care sunt pașii pentru o abordare rațională a pacientului cu Boli Inflamatorii Intestinale (IBD) în contextul infecției COVID -19.
Materialul integral poate fi consultat aici.
27 martie 2020 – Interviu al grupului de lucru COVID 19 – ECCO cu un epidemiolog si un gastroenterolog din USA
20 martie 2020 – Ce ne spun specialiștii gastroenterologi din China și Italia despre incidența sau evoluția COVID – 19 la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale – interviu ECCO
13 martie 2020 – Primul interviu cu specialiștii Organizației Europene pentru Crohn și Colită Ulcerativă – ECCO Taskforce