Managementul pacientului purtător de stomă în timpul pandemiei este evident marcat din cauza restricțiilor de deplasare și a obligativității distanțării sociale, dar suntem atenți la îngrijorările acestei categorii de pacienți și încercăm să vă răspundem la întrebări și să vă dăm sfaturi specifice de îngrijire.
„Ileostomia afectează sistemul nostru imunitar, datorită riscului nostru de deshidratare și, eventual, anemie, ca urmare a unei posibile absorbții slabe din dieta noastră?”
Există mai multe probleme în această întrebare: „imunitatea”, „deshidratarea”, „anemia” și „absorbția slabă” cu unele posibile suprapuneri. Elementele nutritive din alimente sunt absorbite prin peretele intestinului subțire în același mod ca înainte de intervenția chirurgicală (eliminarea colonului), astfel încât orice boală a intestinului, cum ar fi Crohn, este bine controlată de medicamente și daca aveți alimentație variată, nutriția (absorbția) dvs. nu ar trebui să fie afectată. Poate exista un „risc crescut de deshidratare”, deoarece nu mai aveți colonul prin care apa și sarea (electroliții) sunt absorbite de obicei, dar restul intestinului subțire se adaptează în timp pentru a absorbi elementele de care organismul are nevoie. Gestionarea „hidratării”, precum și problema „stomei cu producție ridicată” nu este legată strict de cantitatea de apa pe care o consumați zilnic. Puteți evita anemia consumând alimente bogate în fier. De exemplu, ouă, legume verzi, carne (inclusiv ficat) și ciocolată neagră ( peste 70% cacao), dar dacă sunteți îngrijorat de dieta dvs., ar trebui să discutați acest aspect cu asistenta medicală care va monitorizează stoma, cu medicul curant sau cu un dietetician. Sistemul imunitar este responsabil de protecția împotriva infecției, dar și de tratarea acesteia, fiind format din numeroase organe și procese din organism, iar splina și o parte din celulele ce alcatuiesc sângele (limfocite) au un rol principal. Imunitatea noastră poate fi influențată si de factori externi: alimentație, somn, exerciții fizice și stres, printre altele. Bacteriile din intestin (inclusiv intestinul subțire) joacă de asemenea un rol important, iar acestea pot fi influențate de consumul unei alimentații sănătoase, care să includă fructe și legume proaspete (bogate in vitamina C, anti-oxidanți, fibre și vitamina D, în special după sezonul rece), pește gras (somon, macrou), ficat, ouă, brânză. Este important, de asemeni, să aveți minim șapte sau opt ore de somn pe noapte, să faceți exerciții fizice (în limitele personale), iar evitarea stresului poate fi, de asemenea, de ajutor. Persoanele care iau medicamente imunosupresoare, de ex. pentru boala inflamatorie a intestinului sau chimioterapia, trebuie să aiba grijă suplimentară pentru a evita contactul cu infecția.
„Am risc dacă iau medicamente imunosupresoare / imunomodulatoare?”
În general, persoanele are iau medicamente imunosupresoare/ imunomodulatoare ( fie că sunt și purtători de stomă sau nu) sunt considerate „vulnerabile” sau „cu risc ridicat”, ceea ce înseamnă că sunt mai predispuse la forme mai severe sau complicații ale COVID-19, dacă sunt infectate. Toate aceste aspecte și conduita terapeutică trebuie discutate cu specialistul cu medicul curant gastroenterolog, oncolog etc.
„Care sunt simptomele COVID -19?”
Principalele simptome sunt:
- Febra
- Tuse
- Oboseala
Un studiu facut de specialistii chinezi arata ca febra a fost prezenta in aproape toate cazurile (98% ), urmata de tusea seaca (82%) si starea de oboseala (44%), o mica parte cca 7 % pot prezenta simptome digestive , fara sa prezinte simptome respiratorii.
„Ce ar trebui să fac dacă manifest simptome?”
In momentul actual in România, la fel ca si in alte țări, sunt impuse izolarea si carantina pentru persoanele care vin din zone de focar sau care au intrat in contact cu un caz suspect sau confirmat de Covid -19. Daca nu faceti parte din aceste categorii, nu ar trebui sa va speriati la aparitia unor simptome usoare – ar putea fi o simpla raceala sau un caz de gripa sezoniera. Pentru siguranță, daca suferiți și de alte afecțiuni, contactați medicul de familie sau un distribuitor de servicii medicale privat prin telefon, cu toate acestea , chiar dacă vi se indică in urma consultației, ca nu aveți nevoie de îngrijiri medicale speciale , fiți precauți si evitați cat de mult posibil ieșirile. Dacă trebuie sa iesiți din casă purtați mască , păstrati distanța sociala si spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun.
„Ar trebui să am asigurat un stoc mai mare de dispozitive pentru protezarea stomei?”
Nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește aprovizionarea cu dispozitivele pentru protezarea stomei. Chiar daca nu puteți merge personal la furnizorii dumneavoastră să ridicați dispozitivele, acestea ajung la ușa dumneavoastră prin curier. Deci „ STAȚI ACASĂ!” și așteptați curierul. Pentru orice alta problema legată de aprovizionare sau îngrijire păstrați legătura telefonic cu furnizorul dvs.
„Ce pot face pentru a-mi reduce riscul de contaminare cu noul coronavirus?”
Fiecare ar trebui să facă tot ce poate pentru a opri răspândirea coronavirusului!
- Purtați mască
- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun – faceți acest lucru cel puțin 20 de secunde
- Spălați întotdeauna mâinile când ajungeți acasă sau la serviciu
- Folosiți gelul de dezinfectie a mâinilor dacă nu sunt disponibile săpun și apă
- Acoperiți-vă gura și nasul cu o batista de unica utilizare (servetel) sau cu mâneca (nu mâinile) atunci când tușiți sau stranutați
- Puneți servetelele folosite în coș imediat și spălați-vă mâinile după aceea
- Evitați contactul cu persoanele care prezintă simptome de Covid-19
- Călătoriți în transportul public doar dacă aveți nevoie
- Lucrați de acasă, dacă puteți
- Evitați activitățile sociale, cum ar fi mersul în restaurante, teatre și cinematografe ( chiar daca restrictiile se vor mai relaxa)
- Evitați aglomeratiile ( in magazine, institutii publice sau mijloace de transport in comun)
- Utilizați telefonul, serviciile online sau aplicațiile pentru a contacta medicul, alte servicii medicale sau de aprovizionare
- NU atingeți ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt curate
- NU primiți vizitatori acasă, chiar dacă sunt prieteni sau membri de familie.
- „STAȚI ACASĂ!”
ne-a recomandat As. med. pr. Georgeta Păsărin.