Evenimente Tg Mures

Sesiune ASPIIR in cadrul Conferintei Nationale SNMF – „Ziua medicului de familie”, 15-18 mai 2019, Tg. Mureş .

In urma cu vreo 3 ani, ne adresam pentru prima oara catre SNMF, in dorinta de a atrage si a integra medicii de familie in managementul Bolilor Inflamatorii Intestinale, in echipele multidisciplinare dedicate BII, in scopul reducerii timpului de diagnosticare a BII, de la momentul prezentarii pacientului in cabinetul medicului de familie si pana la diagnosticarea intr-un centru specializat BII. Aceste boli sunt inca diagnosticate tardiv si tratate suboptimal si de aceea, pacientii ASPIIR considera ca medicul de familie are o contributie importanta in diagnosticarea in timp util a BII. De asemenea, medicul de familie are un rol important si dupa intoarcerea pacientului din spital, ca pacient cronic cu tratament BII sau ca purtator de stoma.

Din aceste considerente, ASPIIR deruleaza in ultimii doi ani, impreuna cu GastRO Grup din SNMF, sesiuni in cadrul manifestarilor medicilor de familie, aducand in dezbatere aspecte legate de simptomatologia diferentiata a diareii cronice si BII, precum si workshop-uri de ingrijire a stomelor.

La Conferinta Nationala SNMF din Tg,Mures, sesiunea a cuprins:

  • Particularități în abordarea pacientului cu diaree în cabinetul Medicului de Familie – Conf. Dr. Laura Condur (Constanta)
  • Pacientul cu diaree cronică din perspectiva medicului gastroenterolog – Conf. Alina Boeriu ( Tg.Mures)
  • Diareea cronică din perspectiva pacientului cu BII – Mihaela Mihalache, student UMF Tg.Mures, ASPIIR
  • Medicul de familie și calitatea vieții pacientului cu IBD – Isabella Grosu, ASPIIR
  • Screening-ul neoplaziilor digestive:recomandari si limite in practica curenta – Dr. Razvan Miftode ( Iasi )

Mesajele celor doi speakeri ASPIIR au avut drept scop sensibilizarea medicilor de familie asupra nevoile pacientilor cronici cu BII sau purtatori de stoma.

Participarea ASPIIR la Conferinta a fost sustinuta de Ortoprofil Tg.Mures.