Evenimente 30

„Pentru cei cu o altfel de existență

Workshop – ABC-ul îngrijirii pacientului stomizat

Conferința Națională de Medicină de Familie /29 Martie 2018

 

Pentru persoana devenita purtatoare de stoma, ajutorul medicului de familie este deseori  esential. Odata intors acasa dupa perioada de spitalizare, acesta se adreseaza medicului de familie pentru toate acuzele si nevoile medicale. De multe ori insa, medicii de familie nu au experienta in privinta ingrijirii si recomandarilor pentru pacientii stomizati , iar pacientii, mai cu seama daca ne referim la cei din zonele rurale sau din afara oraselor cu centre medicale, in lipsa unor indrumari adecvate, pot pierde timp important pana sa invete sa isi gestioneze in mod corect noua schema corporala, pana sa deprinda abilitatile de a-si ingriji singuri stome.

De aceea, ASPIIR si-a indreptat atentia catre segmentul de medicina de familie, incercand sa vina in intampinarea medicilor de familie cu un set de notiuni de baza privind ingriirea stomelor.

Ca urmare a unei bune colaborari cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si, respectiv, GastRO Grup , ASPIIR  a sustinut un workshop privind ABC-ul ingrijirii pacientului stomizat, in cadrul Conferintei Nationale de Medicina de Familie, 29 martie – 1 aprilie 2018, Bucuresti. A raspuns invitatiie noastre doamna Georgeta Pasarin, asistent medical principal sectia de Chirurgie , I.C.Fundeni , care , in virtutea vastei experiente privind pacientii stomizati si a pregatirii in domeniul stomaterapiei , a prezentat aspectele pre si post operatorii la pacientul stomizat si cele privind ingrijirea stomelor. Prezentarea a fost urmata de aplicatii practice, la care au fost invitati sa participe medicii prezenti.

Workshop-ul s-a bucurat de un numar mare de participanti, chiar peste estimarile initiale, si am inregistrat solicitari de a fi reluat si in alte orase din tara. Ca atare, vom incerca sa propunem astfel de ateliere si in cadrul conferintelor regionale ale medicilor de familie.

Workshop-ul  din 29 martie 2018 s-a derulat cu sprijinul Medical Express.