Împreuna pentru cei cu o altfel de existenţă

În perioada 14 – 17 octombrie 2015, Palatul Parlamentului a găzduit Conferinţa Naţională de Chirurgie, in paralel cu Congresul Naţional de Coloproctologie.
Tema Congresului de Coloproctologie a fost: cancerul de colon şi stoma digestivă.
Cum, din pacate, pacienţii cu BII ajung uneori la complicatii precum cancerul de colon sau intervenţii chirurgicale soldate cu constructia unei stome, ne-am propus sa fim prezenti in aceste doua manifestari si sa aducem o alta perspectiva asupra pacientului stomizat – aceea a unei persoane active, integrata în societate.
Mesajul nostru s-a adresat medicilor, asistentilor şi studentilor participanti, cu scopul de a-i sensibiliza pentru a acorda o atenţie sporită pacientilor ce traverseaza o intervenţie chirurgicală de construcţie a unei stome.
Un al doilea scop a fost acela de a incuraja persoanele purtatoare de stoma, de a le stimula sa-si depăseasca inhibiţiile, complexe cauzate de acest handicap.
In acest scop, trebuie sa mentionam si sprijinul insemnat primit de la Maria Gylfe, Spitalul Danderyd Stockholm, ILCO Suedia si Medical Express, România.
Prietenii noştrii din Suedia au realizat anul trecut un proiect foarte frumos, o carte de bucate pentru stomizaţi “ For people with other exits”, premiată, de altfel, in China, la târgul de carte din Frankfurt , precum si in alte locuri. Am apreciat foarte mult faptul ca atat managerul proiectului, Maria Gylfe ( asistent sef al departamentului de chirurgie si urologie Danderyd Hospital), cât si Marie Steen ( ILCO Suedia) si Athina Strataki, fotograful, ne-au dat acordul de a folosi fotografiile din acestă carte, in evenimentul nostru.
Asadar, am încercat să sporim impactul lor, transpunandu-le in niste roll-up-uri mari, postate in sala de conferinta, pe holul Palatului Parlamentului sau la standul asociaţiei.
Aceasta actiune s-a inscris in randul celor prin care am marcat World Ostomy Day 2015.”