Advocacy workshop on patient safety
avut loc in Barcelona in perioada 4 – 6 februarie 2016

Acest workshop a fost organizat de EFCCA in parteneriat cu GAfPA, the International Network of Physicians & Advocates for Patient Access, in scopul de creste gradul de constientizare printre comunitatile de pacienti, privind aspectele legate de trataemntul biologic si biosimilar. Obiectivele workshop-ului au fost: să asigure sau să îmbunătățească înțelegerea de bază a problemelor asociate cu medicamentele biologice și biosimilare; să ofere instruire cu privire la modul de a angaja strategii eficiente de advocacy și comunicare, cu scopul de a sensibiliza factorii chie in deciziile politice; pentru a permite grupurilor de advocacy din diferite zone geografice de a-și împărtăși cele mai bune practice.

Ordinea de zi a inclus un mix interesant de cursuri și sesiuni interactive, precum și prezentarea rezultatelor studiului BAB (Biologics si Biosimilars – o ușă deschisă spre o mai bună cunoaștere), care a fost efectuat de către EFCCA, cu scopul de a evalua cunoștințele pacientilor despre biosimilare și biologice și pentru a afla în ce măsură pacienții sunt conștienți de rezultatele, consecintele acestor opțiuni de tratament inovator..
Alianța Globală pentru Accesul pacientului (GAfPA) este o retea de medici si pledeaza pentru pacient cu misiunea comuna de promovare a politicii de sănătate care să asigure accesul pacientilor la asistenta medicala  adecvata si terapii aprobate. GAfPA realizeaza aceasta misiune prin educarea medicilor si pacientilor pe probleme de politică de sănătate și dezvoltarea unor inițiative materiale de educație și advocacy pentru promovarea politicilor în cunoștință de cauză.

Workshop-ul a reunit peste 60 de reprezentanți ai pacienților dintr-o gamă largă de grupuri de boli ale sistemului imunitar. Formatori: Brian Kennedy din Statele Unite ale Americii, de la Alianța Globală pentru accesul pacientului; David Charles, MD, Alianța Globală pentru accesul pacientului. ASPIIR a participat cu un reprezentant și a oferit feedback-ul din România.