Forum decembrie

7 Decembrie 2018 – Forum “Fii pacient de Nota 10!” – I.C.Fundeni

In ultima luna a anului, membrii asociatiei ASPIIR, pacienti si specialisti invitati s-au intalnit pentru a incheia impreuna anul, a face bilantul Forumului 2018 si a proiecta actiunile anului 2019.

Ne-am bucurat de participarea domnului prof. dr. Țovaru Radu Șerban – Facultatea de Medicina Dentara, Disciplina Patologie Orala;  prof.dr. Mircea Diculescu – șeful Clinicii de gastroenterologie I.C.Fundeni; Dr. stomatolog Selaru Corina ; Dr. Corina Meianu – specialist gastroenterolog IC Fundeni, Dr. Alexandrina Constantinescu – specialist gastroenterolog Clinica de pediatrie IC Fundeni; iar discutiile s-au focusat pe manifestari ale bolii Crohn in cavitatea bucala, influenta igienei dentare, a cavitatii bucale in prevenirea unor boli, infectii ascunse sau asupra sanatatii digestiei.

Aparatul digestiv incepe din cavitatea bucala, fiind prima zona de digestie. Manifestari ale unor boli care apar in gura pot fi un semn pentru ceea ce este mai jos. In zona bucala pot aparea leziuni ce pot precede sau semnala boli ce ar putea fi pe traiectul digestiv.  Prof.Dr. Țovaru ne-a  aratat cum cariile netratate pot difuza in os, ca pot exista pungi parodontale cu microbi ce pot difuza infectii , ca exista boli granulomatoase orale  ce por parea ca o alergie si acestea pot ramane la stadiul granulomatos sau pot evolua si de aceea un examen al cavitatii bucale si o radiografie panoramica a dintilor se impun in cadrul colaborarii interdisciplinare dintre gastroenterolog si stomatolog. Un consult stomatologic identifica eventuale cauze de infectii aflate chiar la inceputul aparatului digestiv si confera  posibilitatea unui diagnostic gastroenterologic cat mai fidel. Dintele este infipt intr-o structura complexa, in jur pot exista pungi de puroi , granuloame ce nu se vad la o simpla inspectie si de aceea trebuie mers mai profund cu o evaluare.

Participantii la Forumul ASPIIR din 8 decembrie vor beneficia de o consultatie si o radiografie panoramica a dintilor gratuite, ca urmare  a sprijinului acordat de prof.dr. Țovaru si parteneriatul cu ASPIIR in scopul sustinerii pacientilor cu BII.