Informații medicale pentru Pacienți

Imagine5

Colangita sclerozantă primitivă

Colangita sclerozantă primitivă (CSP) este o condiție colestatică rară care afectează ficatul si căile biliare si se caracterizează prin inflamația, fibroza obliterativă si distrugerea căilor biliare intra si/sau extrahepatice, cu evolutie progresivă la ciroză.

Este intalnita predominant la sexul masculin (75%) si la varsta medie (25-45 ani).

In asociere cu BII, CSP prezinta un risc malign crescut pentru colangiocarcinom si cancer colorectal.

Imagine1

Ce este megacolonul toxic?

Megacolonul toxic reprezinta o complicatie rara, posibil amenintatoare de viata si consta in prezenta unei inflamatii severe la nivelul colonului care determina dilatarea totala sau segmentara a acestuia.

In majoritatea cazurilor, apare in randul pacientilor cu boli inflamatorii intestinale si in special in colita ulcerativa, dar poate complica si o colita infectioasa cauzata de diferiti agenti patogeni (ex: Clostridium difficile, Salmonella, Yersinia etc) sau ischemica produsa prin blocarea unui vas de sange de la nivelul colonului.

foto coperta

Bolile Inflamatorii Intestinale, pe înțelesul copiilor într-o carte de benzi desenate

Prof. Dr. David Suskind, expert în Boli Inflamatorii Intestinale pediatrice (Profesor de
pediatrie și gastroenterologie la Seattle și Washington și creatorul dietei SCD) a realizat
impreuna cu Dl. Piperberg o carte de benzi desenate, care explică pe înțelesul copiilor
și tinerilor date despre apariția BII, diagnostic și tratament.

anatomically accurate 3d render illustration

Proctita

Proctita reprezintă inflamația mucoasei de la nivelul rectului (ultima parte a intestinului gros). În majoritatea cazurilor, proctita apare în colita ulcerativă, o formă de boală inflamatorie intestinală, fără o cauză prea bine cunoscută, caracterizată de o evoluție ‘în dinți de ferăstrău’, prin perioade liniștite, fără simptome (remisie), urmate de reapariția lor (recădere).

esofag

Cum apar varicele esofagiene

Un pacient cu Boala Crohn are vreun risc de a dezvolta  astfel de complicații?
Inflamația din intestinul subțire poate provoca varice în zona esofagului?

Products for healthy bowel. Natural food for gut

Anemia & IBD

Anemia la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

„Arăți cam anemic!” sau „Mă simt cam anemic!” sunt afirmații des intâlnite, dar … ce este de fapt anemia, care sunt simptomele ei si cum afectează pacienții cu BII?

Digestion problems,Woman with stomach pain after eating,Hand female holding her belly

Contraceptivele orale la pacienții cu BII

Folosirea pe timp mai îndelungat a contraceptivelor orale  poate
favoriza apariția unei Boli Inflamatorii Intestinale?

WhatsApp Image 2020-12-17 at 16.58.34

Statusul pro-coagulant la pacienții cu BII și riscul de tromboembolism

“Bolile Inflamatorii Intestinale aduc un risc procoagulant de 2-3 ori mai mare față de populația generală. Riscul cel mai mare îl au, probabil, exact pacienții internați pentru o formă severă de BII, pentru ca ei sunt cei cu cei mai mulți factori favorizanți ( Boala inflamatorie activă, petrec majoritatea timpului in patul de spital, primesc medicație procoagulantă (corticoizii pentru tratamentul puseului), poate tocmai au fost operați in cadrul BII, etc). Recomandarea este ca acești pacienți să primească un anticoagulant injectabil, pentru a contracara riscul de a face cheaguri. Nu este o situație in care pacientul trebuie sa urmărească personal apariția vreunui simptom, ci medicul trebuie să prevină apariția acestui eveniment redutabil. Nu sunt recomandări ca pentru o BII “obișnuită”, neinternată in spital, să fie urmat un tratament anticoagulant, riscurile devenind semnificative”.

lymphoma

Limfomul non-Hodgkin la pacienții cu BII

Este adevărat că pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale au risc de a face limfom non-Hodgkin? În ce situații?

Riscul persoanelor cu BII de a fi diagnosticați cu un cancer al ganglionilor (limfom) este cunoscut si estimat la 1,5 x fata de cel al populației generale. Riscul e legat de mai multe cauze: ține de boala inflamatorie de lungă durată (cronică), ca urmare a unei perturbări acumulate in timp la nivelul celulelor imune (politia organismului devine hiperreactiva dupa anii când este “mentinută in priza”; aceste celule imune își au sediul/cazarma in ganglioni și în aceste sedii apare limfomul). O alta explicație poate sta in unele medicamente pe care le folosim in imunosupresie: azathioprina e cea mai cunoscută (din clasa thiopurinelor) și este responsabila de “adormirea” unor celule imune care ar avea ca menire eliminarea unor viruși cancerigeni (cum este v Epstein-Barr); când omul se infectează cu virusul, celulele imune sunt prea adormite, nu îl recunosc si nu îl elimină eficient, iar virusul rămâne in aceste celule pe care le controlează si le forțează sa se înmulțească tumoral (scăpat de sub control). De aceea spuneam ca utilizarea azathioprinei poate fi atrăgătoare pentru controlul BII, dar e recomandabil să fie limitată la o durata de max 1-1,5 ani, pentru ca riscul de limfom să nu fie important (aici totul este relativ si riscurile se raportează unul in funcție de altul)

Dr. MOsneaga

Deficit de creștere & IBD

Deficitul staturo-ponderal și nutrițional la copiii cu boli inflamatorii intestinale

Aproximativ 20-25% din cazurile de boli inflamatorii intestinale (BII) – Boala Crohn (BC) și Colita Ulcerativă (CU) – sunt diagnosticate sub vârsta de 18 ani.

suspicious medications under a magnifying glass

Antibiotice

Ce ar trebui să știe părinții legat de utilizarea antibioticelor și o eventuală legatura cu Bolile Inflamatorii Intestinale?

Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni cronice cu etiologie partial cunoscută și ințeleasa. Incidența BII in populatia pediatricaăs-a dublat in ultimele decade. Boala are determinism genetic, iar o serie de factori-triggeri sunt implicați in declansarea acesteia.

The girl folded her hands and closed her eyes while lying in a white bed. The little girl closed her eyes and clasped her hands together in pain.

Tranziția pacientului cu BII de la pediatrie la medici de adulți

Boala Crohn sau Colita Ulcerativă sunt boli cronice autoimune ce presupun o relație a pacientului cu medicul curant pentru toata viața. Cum sunt pregătiți pacientul si familia, in Clinica de pediatrie, departamentul Gastroenterologie, pentru tranzitia către specialistul de adulți? Ce trebuie să știe, în acest sens, părinții micilor pacienți cu BII?