Informații medicale pentru Pacienți

Proctita reprezintă inflamația mucoasei de la nivelul rectului (ultima parte a intestinului gros). În majoritatea cazurilor, proctita apare în colita ulcerativă, o formă de boală inflamatorie intestinală, fără o cauză prea bine cunoscută, caracterizată de o evoluție ‘în dinți de ferăstrău’, prin perioade liniștite, fără simptome (remisie), urmate de reapariția lor (recădere).

Cum apar varicele esofagiene?
Un pacient cu Boala Crohn are vreun risc de a dezvolta  astfel de complicații?
Inflamația din intestinul subțire poate provoca varice în zona esofagului?

Anemia la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

„Arăți cam anemic!” sau „Mă simt cam anemic!” sunt afirmații des intâlnite, dar … ce este de fapt anemia, care sunt simptomele ei si cum afectează pacienții cu BII?

Folosirea pe timp mai îndelungat a contraceptivelor orale  poate
favoriza apariția unei Boli Inflamatorii Intestinale?

Statusul pro-coagulant la pacienții cu BII și riscul de tromboembolism 

“Bolile Inflamatorii Intestinale aduc un risc procoagulant de 2-3 ori mai mare față de populația generală. Riscul cel mai mare îl au, probabil, exact pacienții internați pentru o formă severă de BII, pentru ca ei sunt cei cu cei mai mulți factori favorizanți ( Boala inflamatorie activă, petrec majoritatea timpului in patul de spital, primesc medicație procoagulantă (corticoizii pentru tratamentul puseului), poate tocmai au fost operați in cadrul BII, etc). Recomandarea este ca acești pacienți să primească un anticoagulant injectabil, pentru a contracara riscul de a face cheaguri. Nu este o situație in care pacientul trebuie sa urmărească personal apariția vreunui simptom, ci medicul trebuie să prevină apariția acestui eveniment redutabil. Nu sunt recomandări ca pentru o BII „obișnuită”, neinternată in spital, să fie urmat un tratament anticoagulant, riscurile devenind semnificative”.

Este adevărat că pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale au risc de a face limfom non-Hodgkin? În ce situații?

Riscul persoanelor cu BII de a fi diagnosticați cu un cancer al ganglionilor (limfom) este cunoscut si estimat la 1,5 x fata de cel al populației generale. Riscul e legat de mai multe cauze: ține de boala inflamatorie de lungă durată (cronică), ca urmare a unei perturbări acumulate in timp la nivelul celulelor imune (politia organismului devine hiperreactiva dupa anii când este „mentinută in priza”; aceste celule imune își au sediul/cazarma in ganglioni și în aceste sedii apare limfomul). O alta explicație poate sta in unele medicamente pe care le folosim in imunosupresie: azathioprina e cea mai cunoscută (din clasa thiopurinelor) și este responsabila de „adormirea” unor celule imune care ar avea ca menire eliminarea unor viruși cancerigeni (cum este v Epstein-Barr); când omul se infectează cu virusul, celulele imune sunt prea adormite, nu îl recunosc si nu îl elimină eficient, iar virusul rămâne in aceste celule pe care le controlează si le forțează sa se înmulțească tumoral (scăpat de sub control). De aceea spuneam ca utilizarea azathioprinei poate fi atrăgătoare pentru controlul BII, dar e recomandabil să fie limitată la o durata de max 1-1,5 ani, pentru ca riscul de limfom să nu fie important (aici totul este relativ si riscurile se raportează unul in funcție de altul)

Dr. MOsneaga

Deficitul staturo-ponderal și nutrițional la copiii cu boli inflamatorii intestinale

Aproximativ 20-25% din cazurile de boli inflamatorii intestinale (BII) – Boala Crohn (BC) și Colita Ulcerativă (CU) – sunt diagnosticate sub vârsta de 18 ani.

Ce ar trebui să știe părinții legat de utilizarea antibioticelor și o eventuală legatura cu Bolile Inflamatorii Intestinale?

Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni cronice cu etiologie partial cunoscută și ințeleasa. Incidența BII in populatia pediatricaăs-a dublat in ultimele decade. Boala are determinism genetic, iar o serie de factori-triggeri sunt implicați in declansarea acesteia.

Tranziția pacientului cu BII de la pediatrie la medici de adulți

Boala Crohn sau Colita Ulcerativă sunt boli cronice autoimune ce presupun o relație a pacientului cu medicul curant pentru toata viața. Cum sunt pregătiți pacientul si familia, in Clinica de pediatrie, departamentul Gastroenterologie, pentru tranzitia către specialistul de adulți? Ce trebuie să știe, în acest sens, părinții micilor pacienți cu BII?