Interviu cu Prof. Dr. Antonino Spinelli

Aflăm de la chirurgi specializați în chirurgia Bolilor Inflamatorii Intestinale despre abordarea chirurgicală a pacienților cu aceste boli, în perioada pandemiei COVID-19.

 

Interviu cu Prof. Dr. Antonino Spinelli, șeful departamentului de Chirurgie Colorectală, Humanitas, din Milano – una din zonele cele mai greu lovite de noul coronavirus.

 

Implicarea chirurgului în echipa multidisciplinară de abordare și conduită terapeutică în BII, încă din etapele incipiente ale bolii, a devenit, în ultimii ani, nu numai o modalitate de optimizare a tratării BII, dar este considerată și un criteriu de bună practică, precum și unul dintre  parametrii de control al calității îngrijirii pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale.

Mai mult, îngrijorările pacienților cu BII legate de apariția unei eventuale nevoi chirurgicale pe durata pandemiei, fie urgență a unor forme fistulizante, abcese sau stenoze în Boala Crohn, fie ca urmare a unei evoluții fulminante a Colitei Ulcerative, ne-au determinat să încercăm să aflăm și părerile unor chirurgi, cu practică vastă în chirurgia colorectală, chiar din țările în care există un număr mare de pacienți BII, dar care s-au confruntat, în ultimele luni, și cu un val puternic al pandemiei COVID-19.

Am avut onoarea să aflăm de la Prof. Dr. Antonino Spinelli, căteva răspunsuri și recomandări privind chirugia pacienților cu BII în acest context.

Interviul integral poate fi consultat  ⇒ (aici)