Jurnal de pandemie Bolile Inflamatorii Intestinale & COVID -19

    Jurnal de pandemie Bolile Inflamatorii Intestinale & COVID -19

    cu Prof. Dr. Eugen Dumitru

 

Numeroase întrebări ale pacienților cu BII se referă la situația în care aceștia ar fi confirmați cu COVID-19, la condițiile curente privind spitalizarea în secția de gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, la modalitatea de continuare a tratamentului și, de aceea, l-am invitat pe Domnul Profesor Doctor Eugen Dumitru, coordonatorul Secției de Gastroenterologie, Clinica de Medicină Interna 1 a Spitalului, să ne ajute cu câteva răspunsuri, care se regăsesc mai jos:

 

Întrebare:

Cum se va proceda pentru administrarea tratamentului perfuzabil pentru Bolile Inflamatorii Intestinale, in cazul in care un pacient s-ar afla in carantina la domiciliu, ca urmare a confirmării COVID-19, și este necesară administrarea perfuzabilă?

 

Răspuns:

Atitudinea in fața unui pacient cu boala inflamatorie intestinala care este confirmat prin test PCR cu infectia SARS-Cov-2 si care se afla in tratament perfuzabil cu agenti biologici este diferita in functie de prezenta sau nu a simptomelor bolii COVID-19 (pacientul poate fi simptomatic sau asimptomatic).

 

In cazul in care pacientul este asimptomatic, adica testul PCR este pozitiv dar pacientul nu prezinta nici unul dintre simptomele sau semnele de boala COVID-19, acesta trebuie sa isi contacteze medicul pentru a discuta posibilitatile existente cu privire la tratamentul bolii cu scopul de a lua o decizie impreuna cu acesta referitoare la orice schimbare sau ajustare a medicatiei. Expertii in BII de la nivelul intregului mapamond recomanda in prezent urmatoarele, pentru un pacient care are un test pozitiv SARS-CoV-2 dar nu a dezvoltat inca boala COVID-19:

–      In urmatoarele 14 zile ce urmeaza dupa depistarea infectiei, in timpul in care se asteapta sa se vada daca apar sau nu simptomele / semnele bolii COVID-19, tratamentul perfuzabil sau injectabil cu agenti biologici se va amana timp de 14 zile (se suspenda 14 zile).

–     Agentii biologici la care ne referim mai sus sunt: infliximab, adalimumab, vedolizumab si ustekinumab

–         Tratamentul cu agenti biologici poate fi re-pornit dupa 2 saptamani, daca simptomele bolii COVID-19 nu au aparut in aceasta perioada.

–       Pacientul trebuie sa discute cu medicul curant orice modificare in modul de administrare a medicatiei

–     In orice caz, pacientul nu trebuie sa isi intrerupa tratamentul fara sa discute mai inainte acest aspect impreuna cu medicul sau.

 

In cazul in care pacientul este simptomatic (prezinta simptome, semne sau analize de laborator modificate sugestiv pentru boala COVID-19) este important sa anunte medicul specialist care il trateaza pentru COVID-19 ca sufera si de boala inflamatorie intestinala, pentru ca acesta sa vorbeasca direct cu gastroenterologul la care se afla in evidenta pacientul. De asemenea, pacientul trebuie sa anunte medicul infectionist despre toate medicamentele cu care acesta se trateaza pentru BII. In aceasta situatie, expertii in IBD recomanda urmatoarele:

–          Tratamentul biologic (infliximab, adalimumab, vedolizumab, ustekinumab) trebuie oprit pana la vindecarea bolii COVID-19

–      Inainte de orice modificare în schema de tratament, pacientul trebuie sa se asigure ca medicul infectionist a discutat cu medicul gastroenterolog

–          Medicatia pentru BII nu trebuie intrerupta de pacient, fara ca acesta sa se fi asigurat in prealabil ca echipa care il trateaza de COVID-19 se coordoneaza cu echipa care il trateaza de boala inflamatorie intestinala.

 

Cercetările cu privire la impactul COVID-19 asupra comunității de pacienti cu BII continuă. Medicii și oamenii de știință învață constant noi informații și reevaluează recomandările. Deciziile referitoare la tratarea BII în timp ce pacientul are concomitent COVID-19 sunt complexe; ele trebuie sa tina cont si de stadiul bolii Crohn sau a Colitei Ulcerative de care sufera pacientul, daca este activa sau nu, si numai dupa aceea sa se decida corespunzătoar, in functie de situatia individuala a fiecarui a pacient.

 

Întrebare:

Ce ar trebui să știe pacienții cu BII aflați în tratament in Centrul dedicat ingrijirii BII din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanța, referitor la circuitul actual al pacientului BII, modalitatea de continuare a tratamentului ?

Răspuns:

Și in aceasta perioada, pacientii cu boli inflamatorii intestinale aflati in evidenta ”Centrului Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale” din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” pot contacta cadrele medicale la acelasi telefon (0749 302 259) si aceeasi adresa de e-mail (centrubiiconstanta@gmail.com), pentru a pune intrebari, pentru a clarifica diverse aspecte sau a se programa la un consult.

Accesul este in continuare prin Policlinica 1 Constanta, diferenta fiind ca in momentul intrarii in Policlinica vor fi intampinati de o echipa de control care va monitoriza temperatura persoanelor care vin din afara institutiei. Consulturile ambulatorii si eliberarea de retete compensate se efectuează conform unei programări anterioare confirmate telefonic, atat in cabinetul medicului, cat si la telefon sau on-line (internet) (preferându-se acestea din urmă), conform procedurilor implementate in toata tara, in aceasta perioada, de catre Ministerul Sanatatii. La nevoie, in anumite situatii care se refera la urgente dar nu numai, si in alte situatii particulare, se pot efectua in continuare internari cu spitalizare de zi sau internari cu spitalizare continua.