manifesto

INTRO

 

Bolile Inflamatorii Intestinale, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin

  • dureri abdominale
  • diaree
  • incontinenţă
  • pierdere în greutate
  • oboseală.

Factorii ce cauzează BII nu sunt încă cunoscuți. Cei mai mulți cercetători susțin că BII ar putea fi cauzate de o reacție anormală a sistemului imunitar la bacteriile intestinale, combinată cu  factori genetici și declanșatori de mediu și stil de viață. În prezent nu există tratament care să vindece aceste boli.

Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.

BII necesită, în general, tratament pe tot parcursul vieții. Uneori este nevoie și de intervenții chirurgicale pentru a ține boala sub control.

 

! Bolile Inflamatorii Intestinale nu sunt afecțiuni infecțioase și nu se transmit în comunitate.

 

Majoritatea persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale sunt de vârstă activă când sunt diagnosticate. Acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, sunt preocupate de locul lor de muncă și de perspectivele lor de angajare. Din fericire, multe persoane cu boala Crohn sau colită ulcerativă pot duce o viață normală, pot lucra cu succes la potențialul lor maxim, mai ales când au parte de un management adecvat al bolii.  Mai multe studii au arătat că persoanele cu Boli Inflamatorii Intestinale acordă o mare atenție menținerii performanței la locul de muncă.

*Acest ghid – manifest arată cum pot pot suține angajatorii o înțelegere adecvată a pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale și o mai bună integrare a acestora la locul de muncă.

 

BII afectează abilitatea angajaților de a-și duce la îndeplinire sarcinile?

 

Depinde foarte mult de fiecare persoană în parte, de forma de boală și de activitățile pe care trebuie să le facă la locul de muncă. Date la nivel european arată că, de multe ori, persoanele cu BII care se simt bine au o productivitate chiar mai mare decât persoanele fără probleme de sănătate. [1] Cu toate acestea, deși persoanele cu BII doresc să lucreze, o serie de factori pot provoca bariere la locul de muncă, precum: flexibilitatea programului de lucru, toalete accesibile, înțelegerea din partea angajatorului și colegilor.

 

Ce drepturi/ facilități suplimentare au angajații cu BII?

 

Angajații persoane cu BII nu dispun de facilități suplimentare în România. Condițiile de muncă sunt aceleași cu ale celorlalți angajați, legislația muncii și cea fiscală nu prevăd facilități pentru aceasta categorie de angajați.

 

10 MĂSURI ÎN PUTEREA ANGAJATORULUI

 

  1. Un mediu de lucru suportiv și înțelegător

Acesta este primul și cel mai important pas. Un studiu recent derulat între pacienții români cu BII arată că peste 71% dintre aceștia spun au discutat cu acesta despre boala de care suferă cu angajatorul, însă doar 40% au discutat și despre condițiile de care ar  avea nevoie la muncă pentru a putea performa. La fel, dacă 56% consideră că angajatorul lor este deschis în a le înțelege nevoile, doar 31% spun că angajatorul ar face un pas în plus, de a lua măsuri pentru adaptarea spațiului de lucru, mediului de lucru și programului la nevoile pacientului. În cazul celor care au ales să nu discute cu angajatorul despre boala de care suferă, principalele motive sunt teama de discriminare, teama de a nu pierde locul de muncă, teama de a nu fi înțeles.

! Odată ce știi despre afecțiunea de care suferă angajatul tău, comunică cu el și găsește acele ajustări prin care să îl susții!

 

  1. Confidențialitate și respect

BII sunt asociate în general cu un grad mai mare de depresie, anxietate și un grad mai mic de stimă de sine, din cauza bolii și a simptomelor specifice. Mulți dintre pacienți se tem să vorbescă public despre boala lor.

! Este important să dezvoltați o relație de încredere reciprocă. Asigură angajatul de respect și confidențialitate!

 

  1. Toalete accesibile

Cea mai mare temere a pacienților cu BII este să nu aibă “un accident”. Urgența în cazul lor însemană ca ar putea avea nevoie la toaletă, fără întărziere.

! Oferă angajaților tăi acces facil la toalete! Aigură-te că sunt suficiente toalete și, acolo unde se poate, asigură o toaletă pentru persoanele cu nevoi speciale.

 

  1. Pauze de toaletă

Multe persoane cu BII se simt stânjenite din cauza nevoii frecvente de pauze pentru a merge la toaletă și se tem de consecințe, dacă accesează toaleta ori de câte ori au nevoie.

Pauzele suplimentare ar putea fi necesare și pentru a lua anumite gustări și anumite medicamente.

! Oferă angajaților pauze flexibile de mers la toaletă și stabilește o formă prin care colegii le pot acoperi sarcinile în aceste pauze, la nevoie!

 

  1. Biroul, mai aproape de toaletă

O altă măsură bună ar fi mutarea biroului persoanei cu BII cât mai aproape de toaletă.

! Fă mutări în spațiul de lucru. Asigură-te ca persoanele cu BII au birouri cu toaletă accesibilă!

 

  1. Program de lucru flexibil

Un program de lucru flexibil, care poate însemna un start mai tîrziu, poate ajuta angajații cu BII, pentru că intestinul lor este de obicei mai activ dimineața. În unele cazuri, în timpul puseelor de boală, ar putea avea nevoie de un program mai scurt. Lucrul de acasă ar putea fi o soluție foarte bună pentru persoanele cu BII, multe dintre acestea declarând că și-au ales locul de muncă în funcție de posibilitatea de a lucra de acasă.

! Oferă posibilitatea angajaților tăi de a lucra de acasă, acolo unde se poate! Stabilește cu ei un program de lucru flexibil, adaptat nevoii și activității bolii lor!

 

  1. Zile de concediu suplimentare pentru programările medicale

Peste 42% dintre persoanele cu BII declară că le-a fost afectat venititul lunar din cauza unor nevoi generate de boală (ex. zile libere fără plată), 20% au fost puse în situația de a amâna tratamentul sau de a nu putea ajunge la programarea la spital în /clinică din cauză că angajatorul nu v-a oferit o zi de învoire/ concediu etc. în acest scop.

! Oferă angajaților tăi posibilitatea unor zile de concediu suplimentare pentru a avea grijă de sănătatea lor!

 

  1. Politica de călătorii/ de deplasare, adaptată

Călătoriile, chiar și cele scurte de acasă la serviciu, ar putea fi o problemă pentru majoritatea pacienților cu BII. De cele mai multe ori din cauza urgenței de  a folosi toaleta, este dificil ca pacienții să folosească transportul în comun.

! Decontarea deplasării cu mașina proprie și limitarea călătoriilor în interes de serviciu ar putea fi de mare ajutor! Oferă angajaților condiții de deplasare adaptabile și asigură locuri de parcare aproape de birou.

 

  1. Ajustarea indicatorilor de performanță

O persoană cu nevoi speciale are nevoie de indicatori de performanță care să țină cont de numărul de zile de concediu medical, al pauzelor de toaletă sau al programului flexibil.

! Discută cu angajatul tău și stabiliți împreună indicatori de performanță adecvați.

 

  1. Implicare activă în campanii publice

Fii parte din schimbare! Arată angajaților tăi că îți pasă și implică-te activ în campanii sociale. Poți crește astfel empatia la locul de muncă, poți crea înțelegere și poți crește gradul de engagement al angajaților!

 

Dacă și compania ta vrea să susțină persoanle cu Boli Inflamatorii Intestinale și ia în considerare adoptarea unor măsuri specifice, semnează acest ghid-manifest.

Fii una dintre cele 100 de Companii pentru BII.

 

Companii/Organizații/ Instituții care susțin ghidul-manifest