Medicina primară, Bolile Inflamatorii Intestinale și COVID -19

Medicina primară, Bolile Inflamatorii Intestinale și COVID -19
interviu GastRO Grup SNMF –  invitați: Dr. Mihaela Udrescu și Dr. Ligia Moșneaga

Pandemia COVID-19 va continua să se răspândească la nivel mondial, cu o povară din ce în ce mai mare asupra sistemelor de sănătate și cu o provocare continuă pentru decidenți nevoiți să găsească modalitățile optime de  îngrijire  ale tuturor pacienților,  nu numai doar a celor afectați de COVID-19.

Pacienții cu boli inflamatorii intestinale (IBD) constituie o categorie specială, cu anumite particularități ale modului de îngrijire medicală. În condițiile actuale a fost nevoie de unele schimbări rapide, astfel încât problemele clinice cu care s-ar putea confrunta specialiștii IBD în timpul acestei pandemii de infecție cu SARS-CoV-2 să fie surmontate printr-un bun management și prin resetarea priorităților clinice.

 

Ca prim pas, este în desfășurare o amplă campanie de informare a populației generale cu mesaje referitoare la gravitatea problemei precum și a modalităților de evitare și limitare a transmiterii infecției virale COVID 19. Informații importante le puteți regăsi pe următoarele site-uri oficiale românești

http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-populatie;

https://desprecoronavirus.ro/ ;

 https://stirioficiale.ro/informatii

De asemenea câteva strategii pentru a minimiza expunerea la virusul SARS-CoV-2 în rândul pacienților cu IBD au fost emise și acestea se referă la: consilierea pacienților cu IBD privind spălarea frecventă a mâinilor, chiar și fără motiv; evitarea atingerii  feței cu mâinile nespălate/nedezinfectate (ochi, nas, gură acestea reprezentând porți de intrare pentru virus); distanțarea fizică (termen agreat în loc de distanțare socială); efectuarea consultației la distanță prin telemedicină pentru a minimiza expunerea fizică ; continuarea terapiei adecvate pentru a minimiza reactivările /recăderile/agravările BII, acest lucru a fost recomandat de mai multe societăți de gastroenterologie din Statele Unite ale Americii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32215548

 

Starea de Urgență decretată și în țara noastră în 16 martie 2020 ca urmare a pandemiei COVID 19 a venit cu schimbări importante în  modalitatea de acordare a serviciilor medicale.

Referitor la medicina primară (de familie) Casa Națională de Sănătate (CNAS) a publicat pe site-ul propriu o serie de reglementări privind acordarea serviciilor medicale și tratamentelor pe perioada stării de urgență.

http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-reglementari-privind-acordarea-serviciilor-medicale-i-tratamentelor-pe-perioada-starii-de-.html

Iată câteva informații utile pacientului cu BII în ceea ce privește schimbările apărute în acordarea serviciilor medicale de către medicul de familie în perioada stării de urgență.

Cele mai importante modificări apărute constau în faptul că pentru acordarea serviciilor medicale nu mai este necesară folosirea cardului de sănătate

Începând cu 1 aprilie 2020 este operațională acordarea de consultații la distanță (sistemul de telemedicină), folosind orice mijloc de comunicație (telefon, Whatsup, Skype, Zoom, șamd) atât pentru asistența medicală primară cât și pentru ambulatoriul de specialitate.

Pe perioada de urgență serviciile medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinic se acordă fără a mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere (539/437/2020)

 

Astfel încât, pentru orice problemă de sănătate apărută, vă sfătuim să luați legătura prin orice mod de comunicație (telefonul cel mai frecvent utilizat) cu medicul dumneavoastră de familie.

Acesta va stabili tipul de consultație de care aveți nevoie. Dacă este vorba despre o afecțiune intercurentă care poate fi rezolvată prin sistemul de telemedicină, medicul de familie poate să emită acte medicale (rețete, alte recomandari) care, de asememnea pot fi transmise de asemenea la distanță (mail, Whatsup, șamd).

Dacă medicul dumneavoastră de familie hotărăște că este nevoie de o consultație în cabinet, aceasta se face cu programare prealabilă și se vor lua toate prevederile legale de limitare a transmiterii virusului COVID 19. Aceste constau în control la intrarea în cabinet (pacientul este întrebat dacă prezintă tuse sau febră în ultimele 2 săptămâni; verificarea informațiilor de contact ale pacienților cu persoane cu simptome similare; respectarea distanței de 1-2 m între scaune în sala de așteptare; utilizarea măștilor chirurgicale pentru personalul clinic și pacienți, și mănuși de latex pentru personalul clinic). Dumneavoastră veți fi echipat cu mască chirurgicală (sau o eșarfă în lipsa acesteia) și de preferat și mănuși de protecție și veți păstra 1,5m distanță permanentă față de oricare altă persoană din jurul dumneavoastră.

Dacă veți circula cu mijloc de transport în comun veți fi atent să nu vă expuneți față în față cu alte persoane.În cazuri absolut excepționale medicul de familie poate organiza o vizită la domiciliu care presupune un echipament de protecție special.

 

Dacă aveți un tratament standard stabil pentru BII  cu medicamente eliberate prin farmacii cu circuit deschis și aveți o formă de afecțiune BII stabilă, medicul de familie poate să vă reînnoiască rețeta conform scrisorii medicale tip anexa 43, folosind sistemul de telemedicină, chiar dacă valabilitatea actului medical emis de medicul specialist a expirat.

Pentru pacientul cronic echilibrat nu mai este necesară deplasarea la sediul cabinetului pentru reînnoirea rețetei cu medicația zilnică necesară.   Medicul de familie poate emite o astfel de prescripție medicală pentru 1,2 sau maxim 3 luni.  De asemenea, medicul de familie poate să prescrie medicamente în baza documentelor medicale emise de către medicul specialist  (scrisoare medicală tip anexa 43 emisă de medicul specialist fie în urma unei consultații la distanță, fie la externare din spital).

Prescripția medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice, poate fi utilizată de asigurați o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise.

Pentru stări urgente/grave pacientul se poate adresa direct la 112, însă de preferat este să luați legătura în prealabil fie cu medicul dumneavoastră de familie, fie cu medicul curant.

Menținerea legăturii cu medicul specialist curant este crucială în această perioadă pentru pacientul cu BII.

http://www.cnas.ro/casmb/post/type/local/2020-04-08-in-atentia-furnizorilor-de-servicii-medicale.html

Referitor la terapia biologică necesară pacienților cu BII, care se eliberează prin farmacii cu circuit închis, medicul de familie nu o poate elibera.

Această terapie necesită de cele mai multe ori deplasarea în unitățile sanitare pentru continuarea tratamentelor în cadrul Programelor Naționale de Sănătate (PNS). Măsurile instituite în unitățile sanitare asigură circuite speciale pentru aceștia, cu interacțiune limitată cu alte persoane (personal medical, pacienți, șamd).

Pentru medicația biologică la nivel de spital se vor asigura circuite separate și proceduri clare care vor asigura pacienților cu BII condiții optime și sigure de tratament.

 

Deși mulți dintre pacienții cu BII au fost vaccinați împotriva gripei sezoniere, conform recomandărilor ghidului European Crohn și Colitis Organisation (ECCO), adoptarea strategiei de vaccinare este foarte scăzută, iar efectul protector al vaccinului este nul în fața infecției cu COVID 19, în special la pacienții cu statut de imunosupresie.

Acest fenomen pandemic reprezintă un moment de încercare pentru toți pacienții cu afecțiuni cronice însă cu aceste măsuri excepționale se încearcă o trecere mai facilă prin această perioadă. Cu siguranță această pandemie a accentuat punctele slabe ale sistemului nostru sanitar, însă prin cooperare și empatie orice barieră poate fi ridicată, iar pacienții au acum oportunitatea de a sprijini autoritățile pentru optimizarea modalităților de acordare  ale serviciilor medicale.