Care sunt simptomele?
- De regula, cu aproximativ 1-2 saptamani inainte ca dilatarea severa a colonului sa se produca, apar simptome care sugereaza un nou puseu in cadrul bolii inflamatorii intestinale (ex: diaree severa cu sange, dureri abdominale cu intensitate crescanda) si care nu dispar in ciuda tratamentului de intretinere, daca este cazul.
- Clinic, pacientii cu megacolon toxic prezinta stare de rau generala, stare de constienta alterata, febra, tegumente deshidratate, puls accelerat, tensiune mica, distensie abdominala marcata, dureri abdominale.
Care sunt factorii care favorizeaza aparitia acestei complicatii?
- Factorii care favorizeaza aparitia megacolonului toxic sunt medicamente care scad motilitatea intestinala ( ex: Loperamid, Tramadol, Trimebutina, Drotaverina, unele antidepresive), nivelul scazut de potasiu in sange (hipokalemie), pregatirea pentru colonoscopie, clisma baritata etc.
Cum se pune diagnosticul?
- Evaluarea pacientului printr-o metoda imagistica este necesara pentru stabilirea diagnosticului. In prezent, computer tomografia cu substanta de contrast administrata intravenos si/sau oral a devenit metoda preferata.
- Colonoscopia totala cu pregatire este contraindicata cand se suspicioneaza prezenta megacolonului toxic datorita riscului mare de perforatie intestinala. In unele situatii, se poate efectua o proctoscopie sau sigmoidoscopie (vizualizarea endoscopica a rectului, respectiv a rectului si a primei portiuni din colonul stang) pentru a exclude o suprainfectia cu citomegalovirus sau a pune pentru prima data diagnosticul de boala inflamatorie intestinala.
Care este tratamentul?
- Tratamentul medicamentos (ex glucocorticoizi intravenos, de reechilibrare hidroelectrolitica etc) se initiaza prompt pentru a reduce severitatea puseului acut, pentru a restabili motilitatea normala a colonului si implicit pentru a scadea ricul de aparitie a altor complicatii (ex perforatie intestinala, abces, septicemie, soc).
- In cazul in care simptomatologia persista in ciuda tratamentului medicamentos, se recomanda initierea terapiei biologice ( ex Infliximab).
- Daca dupa administrarea terapiei biologice nu se constata ameliorarea simptomelor, se impune efectuarea unei interventii chirurgicala de urgenta cu rezectia segmentara de colon si conectarea intestinului subtire la peretele intestinal printr-un orificiu (ileostoma) ce permite evacuarea materiilor fecale intr-o punga speciala. Acesta ileostoma poate sa fie permanenta sau temporara.
Dr. Magda Rotaru,
specialist gastroenterolog, Cluj Napoca