Noutăţi BII

uegw22

Congresul “United European Gastroenterology Week” 2022

Reprezentanții ASPIIR au fost onorați să participe la Congresul UEGW, derulat în perioada 8 – 11 octombrie 2022, la Viena, un eveniment ce a reunit peste 10.000 de participanți și 90 de expozanți din mai mult de 110 țări.

Congresul este organizat de European Federation of Crohn`s and Ulcerative Colitis Associations (EFCCA), iar la ediția aniversară de 30 ani de anul acesta, ASPIIR a participat la o serie de activități:

grupuri-de-suport-psihologic-pentru-medici,-cadre-medicale

Program de suport psihologic gratuit pentru persoanele cu BII și cu stome

De cele mai multe ori bolile cronice atrag două posibile tulburări, și anume anxietatea sau/și depresia, un lucru destul de normal pentru o persoană care se confruntă cu boală.

Anxietatea este o tulburare caracterizată de o stare incomodă difuză și incomodă

vizual sps

SBS Action 2022

Noi am pornit motoarele trenului dedicat pacienților cu Sindrom de Intestin Scurt (SIS sau SBS) din România! SBS Action este un proiect național de analiză a situației pacienților cu Sindrom de Intestin Scurt, ce își propune colectarea de date din centrele mari de gastroenterologie din țară, comunicare rezultate, engagement cu factorii implicați, conștientizarea nevoilor pacienților cu SBS din România, o analiză în baza căreia să putem lansa demersuri pentru obținerea accesului acestor pacienți la tratamentul complet (medicație și nutriție).

capture nl

BMC Proceedings a publicat raportul proiectului “ Intravenous versus subcutaneous delivery of biotherapeutics in IBD: an expert’s and patient’s perspective” – ASPIIR in echipa autorilor/ 9 dec 2021

La inceputul anului , o provocare venita din partea Takeda MCO CEE (Multi Country Organization Central Eastern Europe) avea sa reuneasca pe o platforma virtuala deshisa dezbaterilor vreme de doua saptamani, specialisti gastroenterologi si pacienti din Slovenia, Romania, Bulgaria, Lituania, Serbia, Ungaria, Croatia, Estonia, Letonia in jurul unor teme de mare interes pentru pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale: ce pacienți preferă administrarea tratamentului pentru BII in forma subcutanată versus intravenoasă; care pacienti continua sa favorizeze perfuziile intravenoase; care sunt limitările privind ambele moduri de aplicații; care este rolul pacientului în luarea deciziilor terapeutice și cum afectează IBD munca pacientului, situatia financiara și calitatea vietii acestuia? Scopul studiului a fost de a discuta diferențele dintre dozarea subcutanată și cea intravenoasă din perspective sanitar-economice, științifice și personale.

ASPIIR- vizual 10 ani-FB-01

10 ani de parteneriat și implicare pentru pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale și Stomizaților din România (ASPIIR) împlinește în acest an 10 ani de proiecte și implicare pentru pacienții români cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII). În acest context aniversar, ASPIIR, în parteneriat cu Societatea Româna de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) organizează pe 15 decembrie, începând cu ora 14.00, evenimentul online 10 ani de parteneriat și implicare pentru pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale”, la care  participă medici, pacienți, autorități, reprezentanți ai altor asociații de la nivel european.

5D3A1385

Clădirea UMF București, iluminată în semn de susținere pentru pacienții cu BII

În fiecare an, în data de 19 mai, marcăm Ziua Internațională a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, alăturându-ne inițiativei globale de conștientizare a BII, prin care obiective reprezentative din fiecare țară sunt iluminate în violet. Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România – ASPIIR, în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și cu sprijinul Universității de Medicină si Farmacie “Carol Davila” București, a iluminat anul acesta clădirea UMF București, în semn de susținere pentru pacienții cu BII și pentru a transmite un mesaj referitor la BII, chiar din locul în care se pregătesc generațiile viitoare de medici, de care noi, pacienții cronici cu BII, avem atâta nevoie.

10 mai_IBD Day 2021_Cosmin_v4_01

Ziua Mondială a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2021 – Lansarea campaniei “100 de companii pentru BII”

Bolile Inflamatorii Intestinale pot avea un impact major asupra alegerii unui loc de muncă
și asupra rezultatelor profesionale, arată datele studiului Pacienții cu Boli Inflamatorii
Intestinale și provocările de la locul de muncă, derulat în perioada mai 2021 pe un număr
de 70 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale, majoritatea cu vârste între 25 și 45 de
ani, angajați în sectorul public sau privat.

7

Lansarea Centrului dedicat pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale la Craiova

Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale din partea de sud-vest a României vor găsi îngrijire specializată și o echipă de profesioniști, în cadrul Centrului dedicat BII, deschis la Craiova,ca parte a Centrului de Cercetare Gastroenterologie și Hepatologie al Universității de Medicină și Farmacie Craiova – ibd.umfcv.ro.

Lansarea acestui Centru a avut loc, miercuri, 10 martie, in Aula UMF, într-un format hibrid, fiind prezenți medici, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai UMF, reprezentanți ASPIIR. La eveniment au participat rectorul Universității de Medicină și Farmacie – prof. univ. dr. Dan Gheonea, directorul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie și Hepatologie – prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, șeful Clinicii Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni – prof. univ. dr. Mircea Diculescu, precum şi conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

european-colorectal-cancer

Martie – luna dedicată conștientizării cu privire la cancerul colorectal

Cancerul Colorectal este al doilea cel mai letal cancer din UE. Dintre cei 500.000 de europeni
diagnosticați cu această boală în fiecare an, jumătate vor muri. Putem face multe pentru a
schimba această tendință.

Banner FB ASPIIR 17dec2020-01 (1)

Dezbatere online: Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și COVID-19

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Româna de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) organizează, joi, 17 decembrie 2020, începând cu ora 12.00, evenimentul online pentru prezentarea rezultatelor  STUDIULUI DERULAT ÎN RÂNDUL PACIENȚILOR – Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și COVID – 19, în perioada stării de alertă (mai-noiembrie 2020).

vizual ales fier bun

Carența de Fier în Bolile Inflamatorii Intestinale

Cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, marcată în fiecare an pe 26 noiembrie, ASPIIR își propune informarea pacienților cu  Boli Autoimune Inflamatorii Intestinale, prin intermediul unui sesiuni online cu invitați medic hematolog și medic gastroenterolog.

ASPIIR

IBD Day 2020 – Campania “Make COVID -19 Stop!” – dedicata Zilei Internationale a luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale

„Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale sunt, în mod cert, pacienți cronici care se supun unei conduite terapeutice întreaga viață, cu o monitorizare de lungă durată, iar apariția unei crize de sănătate, precum cea a pandemiei COVID-19, nu a făcut decât să le sporească îngrijorările. Deopotrivă, ne-a făcut și pe noi să ne schimbăm obiectivul Campaniei IBD Day din anul acesta și să ne concentrăm pe identificarea nevoilor pacienților în situația curentă și a problemelor cu care se confruntă – „Make COVID -19 Stop!”

IMG_1860-300x200

Proiectul  Ghidul ECCO pentru tratarea Colitei Ulcerative 2019 – 2021 / Kick-off meeting 22/23 noiembrie 2019, Viena

ECCO a inițiat un nou proiect interesant: elaborarea Ghidului ECCO  de tratament al Colitei Ulcerative, folosind metodologia GRADE, a intrebarilor PICO si cu includerea a sase reprezentanti ai pacientilor, un proiect planificat pentru perioada 2019 – 2021

tratament-fistule-300x200

Impactul fistulelor peri-anale asupra calitatii vietii pacientilor cu boala Crohn

Boala Crohn conduce, deseori, la aparitia unor forme fistulizante, greu de tratat. Pentru a afla o situatie exacta referitoare la ingrijirea fistulelor, tratarea lor, conduitele terapeutice folosite in Romania in aceste cazuri, Asociatia ASPIIR a solicitat includerea pacientilor romani in studiul initat de Takeda si European Federation of Crohn”s & Colitis Association.

20190524_152116-300x169

Adunarea Generala a Federatiei Europene a Asociatiilor de Pacienti cu Crohn si Colita Ulcerativa/ 23 – 26 mai 2019, Praga

Începând de vineri, 24 mai 2019, a avut loc, in Praga, întâlnirea anuala a Federației Europene a Asociațiilor de pacienti cu Crohn și Colita Ulcerativa, ce a reunit reprezentanți ai organizațiilor de pacienți cu IBD din Europa, dar si de pe alte continente.

“Călătoria mea cu BII ( Boală Inflamatorie Intestinală) – Viața după diagnosticul de BII”

se bazează pe experiențele reale din viața persoanelor cu BII și oferă sfaturi și recomandă pași pozitivi pe care oamenii le pot lua în privința viitorului. A fi capabil să avansezi în urma unui diagnostic este important. Oamenii trebuie să aibă încredere și să știe că pot trăi cât mai normal, chiar și având o Boală Inflamatorie Intestinală. Pentru a viziona un videoclip în acest sens, produs de Janssen in colaborare cu EFCCA si tradus in colaborare cu ASPIIR, urmăriți link-ul de mai jos:

“Călătoria mea cu BII ( Boală Inflamatorie Intestinală) – Viața zilnică”

Pentru multe persoane, diagnosticarea cu BII poate crea o stare copleșitoare, de confuzie, iar gândul de a trăi cu BII poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Primirea unui suport și a unor sfaturi potrivite poate ajuta oamenii să depășească unele dintre provocările de a trăi cu BII și pentru a reveni la o viață cât mai normală.  “Călătoria mea BII –  viața zilnică” se concentrează asupra unor provocări comune pe care persoanele cu BII le pot întâmpina și asupra unor căi de a depăși aceste probleme. Un videoclip în acest sens, produs de Janssen în colaborare cu EFCCA și tradus în colaborare cu ASPIIR, in link-ul atașat:

43099059_616776345383322_6100826268863823872_n-300x225

3 octombrie 2018 – Zilele Institutului Clinic Fundeni, Palatul Parlamentului

Saptamana trecuta, in 3 octombrie, sub egida Guvernului Romaniei, la Palatul Parlamentului  s-a tinut o conferinta-dezbatere, in deschiderea  manifestarii dedicate Zilelor Institului Cliic Fundeni, unitate strategica in dezvoltarea sistemului public medical romanesc.

ASPIIR

“Călătoria mea cu BII ( Boală Inflamatorie Intestinală) – Viața zilnică”

Pentru multe persoane, diagnosticarea cu BII poate crea o stare copleșitoare, de confuzie, iar gândul de a trăi cu BII poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Primirea unui suport și a unor sfaturi potrivite poate ajuta oamenii să depășească unele dintre provocările de a trăi cu BII și pentru a reveni la o viață cât mai normală.  “Călătoria mea BII –  viața zilnică” se concentrează asupra unor provocări comune pe care persoanele cu BII le pot întâmpina și asupra unor căi de a depăși aceste probleme. Un videoclip în acest sens, produs de Janssen în colaborare cu EFCCA și tradus în colaborare cu ASPIIR, in link-ul atașat:

43099059_616776345383322_6100826268863823872_n-300x225

3 octombrie 2018 – Zilele Institutului Clinic Fundeni, Palatul Parlamentului

Saptamana trecuta, in 3 octombrie, sub egida Guvernului Romaniei, la Palatul Parlamentului  s-a tinut o conferinta-dezbatere, in deschiderea  manifestarii dedicate Zilelor Institului Cliic Fundeni, unitate strategica in dezvoltarea sistemului public medical romanesc.

20180914_143338-1-300x169

Dezbatere privind terapiile cu produse biosimilare in ingrijirea cancerului – Comisia Europeana, 14 Septembrie 2018, Bruxelles

Comisia Europeană a organizat, în 14 septembrie, o desbatere cu părțile interesate, privind produsele medicamentoase biologice, în strânsă colaborare cu asociațiile pacienților europeni, ale profesioniștilor în domeniul sănătății, organizațiile din industrie și autoritățile competente ale statelor member,  la Centrul de conferințe Albert Borschette din Bruxelles.

1-3-300x268

Academia EFCCA –Training pentru certificarea de pacienți experți, 14 – 17 iunie 2018, Bruxelles

EFCCA a demarat în luna iunie o fază pilot a unui proiect captivant, intitulat  “EFCCA Academy – Pacienti experți certificați “, training la care ASPIIR  a avut un reprezentant. Ideea acestui proiect a venit după câteva cercetări majore din ultimii ani, care au subliniat aspecte principale în cadrul nevoilor nesatisfăcute ale comunității IBD. Academia EFCCA este un proiect de pionierat, cu scopul de a oferi instruire specializata in abordarea acestor probleme si va instrui pacientii pentru a creste gradul de constientizare asupra BII.

claudio-300x200

Simpozion Internațional EFCCA  privind cercetarea in BII susținută de către pacienti,  găzduit de Asociația ASPIIR

27 mai 2018, Hilton Garden Inn Old Town, București

ASPIIR a găzduit cel de-al doilea simpozion al EFCCA privind studiul IBD susținut de pacienți, ce a avut loc la București, în 27 mai 2018.

24133773_1971545382872679_1005205581_n-001-300x225

Poposim la Timisoara!

Vineri , 24 noiembrie 2017, am avut prima intalnire cu pacientii timisoreni cu BII sau veniti din imprejurimi ( Arad, Lugos, Caras Severin). Intr-o atmosfera destinsa, am incercat sa ne cunoastem si sa punem bazele primului grup de suport al pacientilor cu boli inflamatorii intestinale din partea de vest a tarii .

1S0A4082-300x200

Inaugurarea celui de-al doilea Centru dedicat pacientilor cu boli inflamatorii intestinale –  in cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”,  Cluj-Napoca , 10 octombrie 2017

Luna trecuta asociatia ASPIIR  a continuat initiativa inceputa in luna mai in Bucuresti, privind recunoașterea şi implementarea in Romania a criteriilor pentru centrele dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

index-noutati10

Vom fi gazdele si organizatorii Adunarii Generale a asociatiilor de pacienti cu BII din Europa in 2018, la Bucuresti!

In urma cu putin timp, in cadrul GA EFCCA din Varsovia, 26 – 28 mai, am obtinut votul ca ASPIIR Romania sa fie gazda si organizatorul Adunarii generale EFCCA

index-noutati09

ECCO National Representatives Meeting / Vienna, 9 decembrie 2016

Intâlnirea ECCO – EFCCA a avut ca scop facilitarea crearii de rețele între colegi și dezvoltarea de inițiative  ECCO, în colaborare cu țările membre ale ECCO și organizațiile de pacienți din EFCCA.

index-noutati08

Stakeholder Event on Biosimilar Medicinal Products, 20 iunie 2016 – Bruxelles

Luna trecuta asociatia ASPIIR  a continuat initiativa inceputa in luna mai in Bucuresti, privind recunoașterea şi implementarea in Romania a criteriilor pentru centrele dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

index-noutati07

19 Mai – Ziua Internationala a luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale

La nivel mondial, cinci milioane de oameni sufera de boala Crohn și colita ulcerativă, afectiuni cunoscute ca boli inflamatorii intestinale ( BII sau IBD).

index-noutati06

Workshop despre Accesul la medicamentele Biosimilare şi Asimilarea acestora, Comisia Europeană, 6 octombrie 2015, Bruxelles

Pe data de 6 octombrie 2015, ASPIIR a participat la acest workshop organizat de Comisia Europeană şi a oferit informaţii despre situaţia actuală în România.

index-noutati05

3 Octombrie 2015 – Ziua Internaţională a Stomizaţilor / World Ostomy Day

Anul acesta , sloganul sub care s-au desfasurat activitătile menite să marcheze Ziua Internaţională a stomizatilor, este “ Multe poveşti, o singură voce”..

index-noutati04

“Accesul la și utilizarea de biosimilare” – Workshop în colaborare cu Comisia Europeană (DG Growth)

EFCCA ne-a prezentat în timpul recentei Adunari Generale EFCCA, din mai 2015, Bruxelles, o propunere de cooperare între EFCCA și Comisia Europeană pentru a organiza impreuna un atelier de lucru privind “Accesul la și utilizarea de biosimilare”

index-noutati03

GHIDUL ECCO – EFCCA  pentru pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale

Gratie interesului pentru pacientii cu BII ,dezvoltat din ce in ce mai mult de catre ECCO ( Federatia Europeana pentru Crohn si Colita, organizatia europeana a medicilor gastroenterologi) a fost demarat proiectul ECCO – EFCCA Patient Guidelines.

index-noutati02

29 – 30  mai 2015, Bruxelles
Adunarea Generala  EFCCA 

Anul acesta European Federation of Crohn’s and Colitis Associations ( EFCCA) se va reuni la Bruxelles in perioada 29 – 30 mai. In cadrul acestei Adunarii Generale anuale , organizatiile isi vor prezenta activitatile din ultimul an, planurile pentru viitor, sectiunea de tineri EFCCA Youth Group va lansa propunerile privind activitatile tinerilor cu IBD.

index-noutati01

World IBD Day 2015
Running to raise awareness

Ziua Internaţională a luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale se apropie ( 19 mai) si toate asociaţiile se pregatesc să marcheze acest moment în diferite moduri. Noi ne pregătim să participăm la Half Marathon-ul din Bruxelles, in scopul creşterii conştientizării asupra bolii Crohn si a Colitei Ulcerative, cunoscute si denumite comun, boli inflamatorii intestinale ( BII) sau Inflammatory Bowel Diseases ( IBD) şi care afectează peste 3 milioane de oameni din Europa.