Congresul al XV-lea al Organizatiei Europene a Stomizatilor / 5- 8 octombrie 2017, Copenhaga

Romania – membra in Comitetul Executiv al organizatiei europene E.O.A.

 

Nu de putine ori, pacientii cu BII traverseaza o interventie chirugicala care se soldeaza cu constructia unei stome ( ileo sau colostoma).Desi in trecut aceasta situatie constituia o mare trauma sau un complex de netrecut, atat pentru cel in cauza, cat si pentru societatea din jurul lui; in prezent, persoanele purtatoare de stoma au o viata normala si chiar mai permisiva din punct de vedere al activitatilor zilnice, sociale, serviciului, alimentatiei comparativ cu cea din perioada de dinaintea interventiei chirugicale. ASPIIR se preocupa de nevoile stomizatilor prin furnizarea de informatii privind dispozitivele de protezare a stomelor, ingrijirea stomei, oferirea chiar a unor produse pentru ingrijre stoma; prin angrenarea celor interesati in participari la cursuri sustinute de stomaterapeuti; oferirea de consiliere pre-operatorie si post-operatorie privind calitatea vietii ca puratator de stoma. Ne dorim alinierea facilitatilor pentru stomizatii romani la standardul celor europene. In acest sens, este necesar mult loby si activitati de advocacy in raport cu autoritatile decidente in sfera dispozitivelor medicale si al gestionarii bugetului aferent, dar si o vizibilitate constanta si prezenta activa in asociatia europeana de profil.

In acest context, ca urmare a activitatii ASPIIR si implicarii in proiectele europene, la Congresul al XV-lea al Organizatiei Europene a stomizatilor, Romania a fost aleasa membra in Comitetul Executiv al asociatiei europene, alaturi de Danemarca, Suedia, Germania si Islanda. Din aceasta pozitie, ne dorim sa obtinem asigurarea din partea Casei Nationale de Sanatate a unei cantitati lunare mai mare de produse pentru protezarea stomei ( In prezent se deconteaza in valoare de aprox.55 euro lunar, cantitate insuficienta) , ceea ce ar conduce si la posiblitatea importarii unor dispozitive de mai buna calitate, comparativa cu a celor existente in piata vestica europeana.

Congresul a reunit reprezentanti din tarile europene si din Africa si a creat platfoma pentru infiintarea unor noi organizatii ale stomizatilor in tarile africane ( acolo unde nu exista) si pentru sprijinirea imbunatatirii facilitatilor necesare stomizatilor, in tarile europene cu un nivel mai scazut al acestora.