GHIDUL ECCO – EFCCA  pentru pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale

Gratie interesului pentru pacientii cu BII ,dezvoltat din ce in ce mai mult de catre ECCO ( Federatia Europeana pentru Crohn si Colita, organizatia europeana a medicilor gastroenterologi) a fost demarat proiectul ECCO – EFCCA Patient Guidelines.
Acesta urmareste sa transforme Ghidul ECCO privind bolile inflamatorii intestinale, intr-un ghid accesibil si pentru pacienti si familiile acestora, pe intelesul acestora.
https://www.ecco-ibd.eu/index.php/publications/ecco-guidelines-science/published-ecco-guidelines.html

Trebuie sa salutam aceasta initiativa ECCO , cu atat mai mult cu cat politicile actuale ale acestei organizatii europene a medicilor gastroenterologi sunt indreptate spre strangerea relatiei cu pacientul BII, spre lucrul in echipa cu EFCCA ( Federatia Europeana a  Asociatiilor de paceinti cu Crohn si Colita Ulcerativa).
Intr-o prima faza Ghidul va fi tradus in limba engleza, insa este prevazut a fi tradus si in alte limbi. ASPIIR va incerca in cursul anului urmator, sa il traduca si in limba romana si sa faciliteze in acest fel, accesul pacientilor romani cu BII si al familiilor acestora, la informatiile si practicile europene privind BII.

S-au format doua grupuri de lucru privind acest ECCO –EFCCA Patient Guidelines: unul pentru traducerea orientarilor privind boala Crohn si al doilea pentru Colita Ulcerativa. Fiecare grup este format din 10 pacienti, 2 medici si 2 asistenti medicali, iar ASPIIR este parte din grupul de lucru privind Colita Ulcerativa. Ghidul actual contine aproximativ 100 de puncte/ orientari si s-a stabilit ca Ghidul pentru pacienti, pentru o mai buna si usoara intelegere, sa fie rezumat la 50. Cele doua grupuri de lucru vor avea o intalnire face-to-face in noiembrie in Viena, pentru a definitiva un draft al Ghidului pentru pacienti si pentru a discuta alte eventuale elemente de adaugat.

Se preconizeaza ca Ghidul Pacientului cu BII sa fie  publicat si prezentat in 2016, in cadrul Congresului ECCO.
Ne bucuram ca ASPIIR face parte din grupul de lucru pentru CU, tinand cont de criteriile de selectie stabilite de EFFCA, si speram sa aducem acest Ghid si pacientilor romani, in limba romana, in 2016.