3 Octombrie 2015 – Ziua Internaţională a Stomizaţilor / World Ostomy Day

Anul acesta , sloganul sub care s-au desfasurat activitătile menite să marcheze Ziua Internaţională a stomizatilor, este “ Multe poveşti, o singură voce”.

Cu acest prilej, multe organizaţii din intreaga lume, au incercat să aduca in atenţia publică nevoile persoanei stomizate, să deruleze campanii sau actiuni care sa creasca gradul de acceptabilitate din partea societatii, sa o pregateasca pentru a ajuta la o incluziune cât mai rapidă si completa a stomizatilor si , nu in ultimul rând, sa ii incurajeze pe acestia de a renunţa la complexe sau inhibitii generate de statutul de stomizat.

Ne-a atras atenţia Campania asociaţiei Isilco din Islanda si ne-am propus sa o impărtasim cu cititorii site-ului nostru. Isilco a făcut un studiu referitor la perceptia si gradul de acceptabilitate din partea societăţii privind folosirea piscinelor publice de către stomizati – o tema indrazneaţă, am spune noi, cel putin pentru România, dar care a adus un raspuns pozitiv apreciabil ( 80 %) din partea celor chestionaţi. Chestionarul si rezultatele atasate.

De asemenea, colegii nostrii din Islanda au mers înca un pas inainte in scopul de a-i incuraja pe stomizati si a contribui la o inţelegere mai exacta de către opinia publica a statutului acestora,  si au avut chiar si un material foto ( atasat) si interviuri televizate in media  natională.

Îi felicităm pentru aceasta initiţivă şi nu putem decat sa ne dorim ca si mentalitatea din societatea romanesca sa intre pe un astfel de făgăş.

The Icelandic Ostomy Association – Awareness and attitude 
WOD2015