Stakeholder Event on Biosimilar Medicinal Products, 20 iunie – Bruxelles

Intalnirea organizata de Comisia Europeana (Directorate-General for Internal Market, Industry, Entrepreneurshipand SMEs) in 20 iunie, Bruxelles, in stransa colaborare cu asociatii de pacienti si medici din Europa, a avut ca obiectiv principal facilitarea intalnirii tuturor factorilor interesati si a schimbului de informatii si experienta de la nivel national, privind tratamentele biosimilare, precum si lansarea unui nou chestionar “Questions and Answers” referitor la biosimilare, adresat medicilor si pacientilor.
Sesiunea a oferit o privire de ansamblu asupra evoluției biosimilarelor, experiențelor cu utilizarea acestora la nivel national și inițiativelor întreprinse pentru o corecta intelegere și pentru a împărtăși cele mai bune practici naționale.
Intalnirea a fost deschisa si prezidata de Prof. Mondher Toumi, Aix Marseille University si am avut ocazia sa aflam cateva studii de caz din Italia (Dr Vito Annese, Careggi Hospital, Florence), Ungaria (Dr. Krisztina Gecse, gastroenterologist, 1st Department of Medicine, Semmelweis University Budapest), Olanda (Pieter Stolk and Kevin Klein, University of Utrecht/ Escher) sau Anglia (Fraser Cummings, consultant gastroenterologist, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust).
Noi am expus perspectiva pacientilor cu BII , prin expunerea sustinuta de Salvo Leone, reprezentantul EFCCA, iar Dieter Wiek, presedintele EULAR (European League Against Rheumatism), a incurajat si cerut sprijinul asociatiilor de pacienti, printr-o comunicare activa si politici de implicare.
Punctul de vedere ASPIIR legat de aceasta conferinta: a reprezentat inca un pas castigat in raporturile cu Directorate-General for Internal Market, Industry, Entrepreneurshipand SMEs; o solicitare ferma pentru initierea sau continuarea sondajelor privind siguranta pacientilor, nivelul acestora de informare privind biosimilarele, al capacitatilor de decizie privind tratamentul BII.