Noutăți Praga

Adunarea Generala a Federatiei Europene a Asociatiilor de Pacienti cu Crohn si Colita Ulcerativa/ 23 – 26 mai 2019, Praga

Începând de vineri, 24 mai 2019, a avut loc, in Praga, întâlnirea anuala a Federației Europene a Asociațiilor de pacienti cu Crohn și Colita Ulcerativa, ce a reunit reprezentanți ai organizațiilor de pacienți cu IBD din Europa, dar si de pe alte continente.

În timpul după-amiezii de vineri, delegații EFCCA s-au întâlnit la Hotelul Mama Shelter din Holešovice, pentru deschiderea evenimentului. Salvatore Leone, președinte al EFCCA, împreună cu Martina Pfeifer, președinta Asociației Pacienților IBD din Cehia, au adresat cuvantul de bun venit. Raportul EFCCA  pentru anul 2018 a fost aprobat în prima zi a reuniunii si s-a adus in atentie un buget estimat pentru 2019, împreună cu planul de lucru pentru 2019. Delegații au aprobat calitatea de membru al EFCCA pentru reprezentanții Kazahstanului, Muntenegrului și Braziliei.

În cea de-a doua zi a întâlnirii, s-a discutat planul de lucru al EFCCA pentru tineret 2019, tema pentru Ziua Interationala a luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2020 ( „IBD and Work”, iar colegii polonezi au prezentat primele rezultate ale sondajului IBD, care s-au axat pe aspectele sociale ale bolii.  Dr. Martin Bortlík a avut o prezentare legata de IBD in Cehia, iar Dr. Yoram Inpector, Spitalul St. Mark din Londra, a prezentat aspecte ale psihosomaticii, sănătății mintale și IBD.

Programul de sâmbătă seara a fost pregatit de gazde, Asociatia ceha a pacientilor cu IBD, marcand, totodata, si IBD Day in Praga. Acestia au pregătit o croazieră de trei ore pe râul Vltava, cu un program de muzică și băuturi răcoritoare pentru participanti, iar vestita Casa care danseaza din Praga a fost iluminata in violet.

Intalnirea a creat prilejul de a discuta proiecte noi ( de exemplu: un studiu privind pacientii cu fistule in Boala Crohn), de a afla despre initiative EFCCA ( parteneriatul cu ESPGHAN) si altele.