SBS Action

SBS Action 2022 

 

Noi am pornit motoarele trenului dedicat pacienților cu Sindrom de Intestin Scurt  (SIS sau SBS) din România! SBS Action este un proiect național de analiză a situației pacienților cu Sindrom de Intestin Scurt, ce își propune colectarea de date din centrele mari de gastroenterologie din țară, comunicare rezultate, engagement cu factorii implicați, conștientizarea nevoilor pacienților cu SBS din România, o analiză în baza căreia să putem lansa demersuri pentru obținerea accesului acestor pacienți la tratamentul complet (medicație și nutriție).

 

VĂ INVITĂM ÎN VAGOANE!

Vom aloca un vagon fiecărui Spital/ Clinică/ Centru care ni se va alătura în acest proiect național și va “urca” în vagoanele ASPIIR informațiile/datele privind pacienții SBS din unitatea medicală respectivă (prin intermediul chestionarului dedicat specialiștilor – click aici).

În paralel, informațiile primite de la pacienți vor putea fi accesate.

Noi am pornit motoarele! Vă invităm în tren!

Un proiect susținut de Takeda.

 

Iată vagoanele trenului (Centrele Dedicate BII/ Spitale/ Clinici care ne ajută în completarea datelor cu privire la SBS):

Rezultate studiu online Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și Sindromul de Intestin Scurt: click aici

Ce este SBS ( Short Bowel Sindrom) sau SIS ( Sindrom de Intestin Scurt)?

Sindromul de Intestin Scurt (SIS) este o boală rară, care rezultă din rezecția extinsă a intestinului subțire. În funcție de severitatea malabsorbției, aceasta conduce la insuficiență intestinală, definită drept reducerea funcției intestinale sub minimul necesar pentru absorbția macronutrienților și/sau a apei și electroliților – situație care necesita tratament si nutritie prin suplimentare intravenoasă.

Incidența SBS variază între 5 și 10 pacienți pe an pe milion de populație. Principala consecință a SIS este o reducere marcată a absorbției la nivelul suprafeței intestinale și principala sa complicație este subnutriția și anomaliile hidro-electrolitice.

Mai multe informații despre SBS: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/short-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20355091;