NOTIUNI DE BAZĂ
Aparatul digestiv (cunoscut şi sub numele de canal alimentar sau tract gastrointestinal) este ansamblul de organeresponsabil cu digestia alimentelor şi eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate.
- In gură hrana este triturată mecanic cu ajutorul dinților și amestecată cu salivă, care, asigură alunecarea bolului alimentar prin esofag în stomac. Saliva este produsă de către glanda parotidă, glanda sublinguală și glanda submandibulară. Secreția salivară conține enzima numită ptialină (amilaza salivară) care desface moleculele mari de polizaharide în molecule mai mici de olihgozaharide (de exemplu desface amidonul în maltoză).
- În stomac este un mediu acid (pH 2), prin acidul clorhidric produs de mucoasa gastrică, la acest nivel se distrug germenii infecțioși și se produce denaturarea proteinelor, pepsina desface moleculele de proteine în molecule mai mici de peptide.Prin mișcările peristaltice ale stomacului hrana parțial digerată va fi dirijată spre orificiul piloric de unde ajunge în duoden.
- Intestinul subțire este segmentul cel mai important de absorbție a hranei, în duoden aciditatea produsă de sucul gastric este neutralizată prin bilă (produsă de ficat), și secreția pancreasului (amilaza pancreatică). De asemenea în intestinul subțire este continuat procesul de digestie din gură prin desfacerea mai departe a zaharidelor prin enzimele lactază, maltază, sucrază în molecule și mai mici de glucoză, fructoză, galactoză și manoză, molecule care pot fi deja absorbite prin peretele intestinului subțire. Proteinele parțial digerate în peptide vor fi descompuse de enzima peptidază (tripsină, chimotripsină și carboxipeptidază) în aminoacizi care la fel pot fi absorbite prin peretele intestinal. Grăsimile sau lipidele care apar sub formă de picături vor fi la început emulsionate de bilă și lecitină în soluții cu particule mai mici, care vor fi descompuse de enzima lipază în acizi grași (monogliceride) care pot traversa la peretele intestinal care este lipofil. Numai 80 % din hrană este valorificat de organism prin procesul de digestie.
- Intestinul gros: la acest nivel este resorbit 19 % apă din resturile de hrană nedigerate sosite din intestinul subțire, aceste resturi fiind apoi eliminate prin rectum și apoi anus.
- Durata digestiei la om după natura hranei poate dura între 33 și 42 de ore, ajuns în rectum poate rămâne până la 5 zile, unde de fapt nu mai are loc nici un proces de digestie.
Tractul gastrointestinal superior este compus din: gură, faringe și stomac.
Stomacul: este un organ cavitar reprezentând porţiunea cea mai dilatată a tubului digestiv, situat în epigastru și hipocondrul stâng, începe la nivelul orificiului cardia și se termina la orificiul pilor unde se continua cu duodenul. Capacitatea 1300-1500 cm 3 și forma literei „J”
Are două feţe: anterioară şi posterioară și două curburi: una mare la stânga (convexă) și una mică la dreapta (concavă)
Tractul gastrointestinal inferior
Tractul gastrointestinal inferior este compus din: intestin subtire, intestin gros și anus.
1. Intestinul subţire: este cuprins între stomac şi intestinul gros. Se împarte în:
a) duoden
b) jejun
c) ileon
El are o lungime de ~ 4-6 metri, și o lăţime ~ 4 cm duodenul şi 2-3 cm jejuno-ileonul
2. Intestin gros este alcatuit din:
a)cec
b)colon
c)rect
Intestinul gros are o lungime de ~ 1,50 m, diametru la origine 7 cm →terminal 3 cm
Se dispune sub forma de cadru numit cadru colic.
Cecul:segmentul iniţial, are forma de fund de sac. Pe baza să inferioară se află apendicele vermicular.
Colonul are patru segmente:
– colonul ascendent
– colonul transvers
– colonul descendent
– colonul sigmoid
Rectul:Începe la nivelul vertebrei S3 → orificiul anal.
Lungimea tubului digestiv este cuprinsa intre 8-10 m în functie de particularitatile fiecarui individ: inaltime, greutate, sex, etc.
În esenţa digestia consta în descompunerea alimentelor în componentele lor nutritive care apoi sunt absorbite pentru a hrănii organismul.
3. Anusul: este porținea finală a rectului, folosit pentru eliminarea materiilor fecale.
Cancerul este caracterizat printr-o divizie de celule necontrolată, şi abilitatea acestor celule de a invada alte ţesuturi în organism, fie prin creştere directă în ţesuturi adiacente (invazie) sau prin migraţia celulelor la locuri mai îndepărtate în organism (metastază). Această creştere necontrolată este cauzată de anormalităţi în ADN, care generează mutaţii la genele care controlează înmulţirea celulelor.
Una sau mai multe din aceste mutaţii pot duce la divizia necontrolată a celulelor și formarea unei tumori. Tumora se poate referi la orice masă anormală de ţesut în organism, dar poate să fie ori malignă sau benignă. Doar tumorile maligne sunt capabile de a invada alte ţesuturi sau de a trece prin metastază.
Cancerul rezultă în diverse simptome care depind de zona afectată şi caracterul tumorii. Un diagnostic definitiv necesită în general o examinare microscopică a ţesutului afectat, obţinut printr-o biopsie. După ce a fost diagnosticat, cancerul este în general tratat prin operaţie, chimioterapie si/sau radiaţie.
REZOLVAREA CHIRURGICALA A CANCERULUI DE COLON CONDUCE în MAJORITATEA CAZURILOR LA REALIZAREA UNEI STOMII
STOMA: deschiderea la nivelul peretelui abdominal al unei porţiuni a tubului digestiv sau a aparatului urinar, printr-o intervenţie chirurgicala, prin care se evacuează conţinutul acestora.
Este o soluţie artificiala care permite evacuarea materiilor fecale/ urinei pe o alta cale decât cea normală.
În ceea ce priveşte localizarea stomiilor la nivelul tubului digestiv trebuie luate în considerare doua situaţii:
- stomele pe intestinul subţire = ILEOSTOME
- stomele situate pe intestinul gros = COLOSTOME
STOMIZATUL: este persoana care are o stoma. Stomizatul nu este un bolnav, ci o persoana capabila să duca o viata socială, familială și profesională normală.
STOMATERAPIA: Ştiinţa și arta de a îngrijii pacienții stomizați.
STOMATERAPEUŢII: provin cel mai adesea din rândul cadrelor medicale (asistent medical) care au urmat cursuri suplimentare pentru deprinderea acestei discipline. Adesea ei sunt cei care îi consiliază pe stomizati
ILEOSTOMA
DEFINITIE: scoaterea la piele a ileonului.
Tehnica chirurgicala trebuie să fie perfectă pentru a se putea proteza uşor și a se evita contactul conţinutului intestinal cu tegumentul (Protezare = apareiaj, montarea sacilor colectori)
Secreţiile intestinale la nivelul ileonului conţin numeroase enzime cu rol în digestie care au acţiune iritativă asupra tegumentului.
Stomiile realizate la nivelul tubului digestiv se numesc ENTEROSTOMII, iar cele efectuate pe diferite segmente ale aparatului urinar se numesc UROSTOMII.
COLOSTOMIA DEFINITIE: TEHNICA CHIRURGICALĂ PRIN CARE UNA DIN PORȚIUNILE COLONULUI ESTE EXTERIORIZATĂ LA NIVELUL PERETELUI ABDOMINAL.
În fiecare an mii de persoane suferă o intervenţie chirurgicală în urma căreia se practica ileostomia sau colostomia. Pentru unii, această procedură este un mod de a salva viața, pentru alţii este tratarea unei obstrucţii grave sau corectarea unui defect congenital.
Indiferent care este motivul medical, toţi pacienţii au multe întrebări și nelămuriri, fiind preocupaţi de noua situaţie în care se află.
Pentru a ajuta pacienţii să se adapteze la noul lor stil de viata, ei trebuie să înţeleagă de ce a fost necesar acest tip de operaţie, ce modificări implică aceasta, fiind absolut necesar să primească tot sprijinul familiei și, eventual, și sfatul unei persoane specializate (psiholog) care sa-i ajute să se reintegreze la modul de viata și activităţile sociale anterioare intervenţiei chirurgicale.
In funcţie de porţiunea colonului care este exteriorizata la nivelul peretelui abdominal avem:
CECOSTOMA: atunci cand cecul este exteriorizat la nivelul peretelui abdominal
COLOSTOMA: unul dintre segmentele colonului este exteriorizata la nivelul peretelui abdominal