Ziua Mondială a Carenței de Fier

Ziua Mondială a Carenței de Fier 2020 – noiembrie 2020

Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) sunt expuși riscului apariţiei deficitului de fier, aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu aceste boli dezvoltând anemie feriprivă. În acest context, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a lansat o serie de activități de informare în rândul pacienților cu ocazia Zilei  Mondiale a Carenței de Fier, marcată în fiecare an pe 26 noiembrie.

 

În cadrul evenimentelor online cu pacienții derulate regulat de ASPIIR, peste 100 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale au participat la o sesiune dedicată de educație medicală cu privire la riscurile și managementul carenței de fier în cadrul acestor afecțiuni. Pacienții au putut discuta cu medicul gastroenterolog Lucian Negreanu, cu medicul hematolog Horia Bumbea și au putut afla informații din experiențele altor pacienți care se confruntă cu deficit de fier.

 

În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este mai îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienți și să le putem oferi informație medicală validată. Și cu această ocazie, am încercat să răspundem la toate îngrijorările pacienților privind deficitul de fier și să găsim împreună soluții pentru un acces mai bun la tratament, inclusiv la tratamentul cu fier injectabil sau perfuzabil”, a declarat Isabella Grosu, președinte ASPIIR.