Inaugurarea celui de-al doilea Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale, 2017

Inaugurarea celui de-al doilea Centru dedicat pacientilor cu boli inflamatorii intestinale – in cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, Cluj-Napoca , 10 octombrie 2017

Luna trecuta asociatia ASPIIR

a continuat initiativa inceputa in luna mai in Bucuresti, privind recunoașterea şi implementarea in Romania a criteriilor pentru centrele dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

 

Astfel, Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Clubul Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC) și Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca (IRGH) s-au reunit in 10 octombrie, in Sala Albastra a IRGH Cluj, pentru o dezbatere despre recunoașterea și implementarea criteriilor pentru centrele dedicate pacienților cu BII si pentru inaugurarea celui de-al doilea Centru dedicat pacientilor cu BII. Printre temele abordate în cadrul dezbaterii se numără formarea și acreditarea de centre dedicate îngrijirii pacienților cu boli inflamatorii intestinale, îngrijirea centrată pe pacient, importanța controlului bolii pe termen lung și optimizarea monitorizării, creșterea calității vieții, reducerea “poverii” bolii (costuri directe și indirecte legate de boală).

 

Prin formarea și acreditarea de centre dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale putem asigura optimizarea asistenței medicale și creșterea calității vieții pacienților cu BII, iar asociatia ASPIIR promoveaza constientizarea faptului ca pentru succesul acestui demers, la nivel național, este necesară colaborarea între pacienți, medici și autorități.

 

La eveniment au participat medici din cadrul IRGH, prof.dr.Marcel Tantau, conf.dr.Alina Tantau, dr. Roxana Zaharie – proiectand imaginea de ansamblu a echipei medicale si serviciilor disponibile in acest moment in Centrul dedicat BII din cadrul IRGH; prof.dr.Mircea Diculescu si prof.dr.Liana Gheorghe – care au venit cu expertiza primului centru dedicat pacientilor, deschis in Institutul Clinic Fundeni, in luna mai a acestui an;  voci importante ale sistemului medical – Attila László, presedinte al Comisiei de Sanatate din Senatul Romaniei; oficialitati – Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca; reprezentanți ai asociațiiei ASPIIR; pacienți ai IRGH și alti factori interesati din societatea civila.