19 mai, Ziua Mondială de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2021

Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale
și provocările la locul de muncă

  • Peste 54% dintre pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale declară că boala de care suferă le-a afectat alegerile privind traseul profesional, în timp ce peste 29% au fost nevoiți să renunțe la un loc de muncă din cauza afecțiunii intestinale.
  • Cele mai importante provocări cu care se confruntă la locul de muncă sunt nevoia de a lipsi în unele zile (67%), nevoia unui program fexibil (40%), nevoia unui spațiu de lucru adecvat – birou individual, toaletă individuală (40%), nevoia de a lucra de acasă (30%), stigma colegilor (14%)

București, 19 mai 2021 – Bolile Inflamatorii Intestinale pot avea un impact major asupra alegerii unui loc de muncă și asupra rezultatelor profesionale, arată datele studiului Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și provocările de la locul de muncă, derulat în perioada mai 2021 pe un număr de 70 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale, majoritatea cu vârste între 25 și 45 de ani, angajați în sectorul public sau privat.

Pornind de la acest studiu, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), marcată pe 19 mai, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) au lansat campania „100 de Companii pentru BII”, care își propune să discute public despre impactul BII la locul de muncă și să determine cât mai mulți angajatori să ofere un cadru de lucru adecvat pacienților cronici în general și specific pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale.

“Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale au de regulă un profil psihosocial și educațional special. Sunt pacienți tineri, foarte preocupați de a performa la locul de muncă, sunt pacienți în cea mai mare parte intelectuali, bun camarazi, preocupați de tot ceea ce înseamnă igienă. Angajatorii ar trebui să cunoscă toate aceste lucruri și faptul că, în puseele de activitate ale bolii, au nevoie de înțelegere și condiții speciale”

 

Prof. Dr. Cristian Gheorghe, președintele Societății Române de Gatroenterologie și Hepatologie.

Astfel, datele studiului Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și provocările de la locul de muncă arată că peste jumătate dintre pacienți au fost nevoiți să țină cont de boală în alegerea traseului profesional și peste 42% declară că le-a fost afectat venititul lunar din cauza unor nevoi generate de boală (ex. zile libere fără plată). Principalele motive care au afectat traseul profesional sunt incapacitatea de a fi prezent la locul de muncă, la evenimente interne, lipsa puterii de concentrare, stresul de la locul de muncă ce afecta starea fizică, mersul des la toaletă, lipsa unui program flexibil, plafonarea și teama de a-și dori mai mult profesional.

Cu privire la relația cu angajatorul, peste 71% dintre pacienți spun au discutat cu acesta despre boala de care suferă, însă doar 40% au discutat și despre condițiile de care ar avea nevoie la muncă pentru a putea performa. La fel, dacă 56% consideră că angajatorul lor este deschis în a le înțelege nevoile, doar 31% spun că angajatorul ar face un pas în plus, de a lua măsuri pentru adaptarea spațiului de lucru, mediului de lucru și programului la nevoile pacientului. În cazul celor care au ales să nu discute cu angajatorul despre boala de care suferă, principalele motive sunt teama de discriminare, teama de a nu pierde locul de muncă, teama de a nu fi înțeles.

“Piața muncii a devenit foarte dinamică în ultimii ani, înainte de pandemie, și s-a confruntat cu un deficit de forță de muncă. De aceea, angajatorii din mediul privat, mai ales din companiile multinaționale, au înțeles că mediul de lucru prietenos este un avantaj competitiv pentru a atrage și a fideliza cei mai buni salariați. Companiile care-și doresc să ofere un mediu prietenos, divers și incluziv din punct de vedere social sunt deschise să asculte nevoile și așteptările salariaților. Mult mai puține sunt dispuse să facă amenajări dedicate unei categorii de salariați. Pentru categoria de salariați pe care ASPIIR îi reprezintă este nevoie de flexibilizarea programului, inclusiv acceptarea muncii la distanță, acces facil la toalete, înțelegere pentru diminuarea programului din motive medicale, cu modalități legale variabile (zile libere mai multe, program cu timp parțial, etc). Nu în ultimul rând, sunt necesare eforturi de conștientizare, de educație medicală pentru acceptarea salariaților cu nevoi speciale în cadrul unei echipe”

 

Raluca Pârvu, Business Manager BPI Group România.

Din perspectiva pacienților, principalele lucruri/măsuri de care ar dori să beneficieze pentru a se simți mai bine la locul de muncă sunt implementarea unui program flexibil, inclusiv munca de acasă (50%), implementarea unor zile suplimentare de concediu (49%), o mai bună comunicare pentru integrarea lor în comunitate (45%), posibilitatea unui spațiu de lucru individual, cu toaletă proprie (33%).

“Prin această campanie, ne-am dorit să înțelegem direct de la pacienți acele măsuri de care au nevoie pentru a putea rămâne activi la locul de muncă și pentru a performa. Toate aceste măsuri se regăsesc în ghidul manifest publicat pe site-ul ASPIIR (https://aspiir.ro/manifesto/). Dorim să convingem cât mai multe companii să semneze acest document și pe mai departe să vedem ce putem modifica împreună pentru o viață profesională mai bună pentru pacienții cronici în general și specific pentru pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale”

 

Isabella Grosu, președinte ASPIIR.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

BII din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.

Campania este susținută de: 

partener principal

partener principal

partener consultant