Ziua Mondială a Carenței de Fier 2022
Campania de informare și testare a carenței de fier - ”Sănătatea mea de fier”

  • O treime din populația lumii este afectată de carența de fier. Disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală; 
  • Pentru a veni în întâmpinarea celor la risc, în cadrul campaniei vor fi distribuite 200 de vouchere de testare pentru carența de fier

București, 25 noiembrie 2022. Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), lansează campania ”Sănătatea mea de fier”, cu scopul de a face cunoscute simptomele și riscurile pentru sănătate asociate carenței de fier.

O treime din populația lumii este afectată de carența de fier, care are un impact important asupra funcționării întregului corp, inclusiv la nivel cognitiv. De asemenea, deficitul de fier este frecvent asociat cu Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), aproximativ 36%-76% dintre pacienții cu BII dezvoltând anemie feriprivă.

În cadrul campaniei, în zilele de 25 și 26 noiembrie, ASPIIR și partenerii săi vor organiza o serie de acțiuni de informare și educare, printre care și prezența cu un stand informativ în centrul comercial Mega Mall din București, oferind posibilitatea vizitatorilor centrului comercial să își facă un test cu privire la simptomele asociate carenței de fier. Persoanele la risc vor primi și vouchere de testare, 200 de astfel de vouchere fiind distribuite în cele două zile.

“Ne-am dorit să derulăm această campanie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor cu simptome de carență de fier cu informații și cu vouchere de testare. Totodată, prin intermediul acestei campanii dorim să atragem atenția întregii populației asupra nevoii de a monitoriza nivelul fierului, pentru o funcționare optimă a organismului nostru”

 

Isabella Grosu, Președinte ASPIIR

”Carența de fier poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane, de aceea este important să mergem la medic în cazul în care avem simptome precum oboseală, intoleranță la frig, anxietate, pierderea părului, paloare etc. De asemenea, este foarte important să ne testăm și să ținem sub control, cu ajutorul medicului, o eventuală carență de fier”

 

Dr. Mihaela Udrescu, medic de familie

“Ca medic gastroenterolog, mă confrunt frecvent cu cazuri de carență de fier. Bolile gastrointestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei postmenopauză. În rândul pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă”

 

Dr. Cristian Țieranu, medic primar gastroenterologie

Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate, iar în mod normal, există un echilibru sănătos între aportul de fier și cantitatea de care are nevoie corpul tău. Disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celule roșii. Acest stadiu mai grav al carenței de fier este numit anemie feriprivă și afectează transportul oxigenului către celule.

Principalele cauze ale carenței de fier sunt lipsa fierului în alimentaţie (de exemplu, în regimurile vegane şi vegetariene), pierderile de sânge (de exemplu, în timpul menstruaţiei ambundente), malabsorbţia, necesarul crescut (de exemplu, în perioada sarcinii), inflamaţia din organism (de exemplu, în cazul persoanelor cu BII). De asemenea, carența de fier afectează și pacienții cu insuficiență cardiacă cronică cu o incidență de 37-61% și pacienții cu boală cronică de rinichi cu o incidență 24-85%.

ASPIIR derulează campania ”Sănătatea mea de fier” cu sprijinul Vifor Pharma România, voucherele de testare a nivelului fierului din organism fiind oferite cu sprijinul acestui partener.