ASPIIR la Congresul United European Gastroenterology Week, 14 – 17 octombrie 2023, Copenhaga

Un eveniment major

pentru pacienți ne-a mobilizat anul acesta in eforturile de a participa la Congresul UEGW si anume, reprezentarea României la „3rd ECCO National Representatives meeting” – un eveniment organizat la inițiativa societății europene a specialiștilor gastroenterologi preocupați de Boala Crohn si Colita Ulcerativă si de manifestările/complicațiile acestor boli ( ECCO). Onorând invitația președintei ECCO, Dr. Britta Siegmund, împreună cu colegii EFCCA am prezentat rezultate ale proiectelor, sondajelor si studiilor realizate de Federația europeană a pacienților cu BII, cu includerea si a pacienților români, sau derulate in colaborare cu universități sau specialiști din Europa. Discuțiile comune, ce converg către același scop: implicare pacienților in elaborarea Ghidurilor ECCO, au convenit si de aceasta data asupra importantei rolului organizațiilor de pacienți, ca suport pentru echipele de specialiști.

 

Un subiect ce a comportat o analiză aparte a fost solicitarea asociațiilor de pacienți privind ownership-ul și data open pentru studiile ECCO in care acestea sunt implicate și la care participă ca factor esențial in furnizarea de răspunsuri.

 

Dincolo de acestea, am valorificat prezența ASPIIR la UEGW 2023 pentru a ne implica in susținerea stand-ului EFCCA, pentru atragerea specialiștilor români în inițiativele ASPIIR si pentru a participa la Global IBD Patient Council inițiat de Pfizer; iar ca un rezultat semnificativ putem nota selectarea ASPIIR in echipa de lucru pentru elaborarea Ghidului ECCO pentru Dietă și Nutriție în BII/ 2023 – 2025.