Simpozion Internațional EFCCA privind cercetarea în BII susținută de către pacienți, găzduit de Asociația ASPIIR, 2018

27 mai, Hilton Garden Inn Old Town, București

ASPIIR

a găzduit cel de-al doilea simpozion al EFCCA privind studiul IBD susținut de pacienți, ce a avut loc la București, în 27 mai 2018. Simpozionul a reunit peste 80 de reprezentanți din grupuri de pacienți de pe 5 continente, gastroenterologi și alți furnizori de asistență medicală, pentru a consolida rolul și vocea pacienților în cercetare.

Simpozionul

a reunit peste 80 de reprezentanți din grupuri de pacienți de pe 5 continente, gastroenterologi și alți furnizori de asistență medicală, pentru a consolida rolul și vocea pacienților în cercetare. Inițiativa s-a bazat pe primul simpozion privind cercetarea in BII, organizat de EFCCA în 2012 și care a adunat dovezi și informații din partea asociațiilor pacienților cu BII care finanțează direct sau promovează cercetarea cauzelor și tratamentul BII. Totodata, oferă o platformă unică pentru asociațiile BII să schimbe și să obțină idei noi în dezvoltarea strategiilor de sprijinire a cercetării.

Simpozionul

din acest an de la București a pus bazele unui model de informare care permite asociațiilor, indivizilor și / sau cercetătorilor să cunoască subiectele investigate, să evalueze sau să dezvolte cooperări transfrontaliere, să creeze sinergii și să strategizeze mai bine cercetarea.
Cuvantul de deschidere al simpozionului a apartinut profesorului Mircea Diculescu, PhD, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, membru al consiliului strategic ECCO. Speaker-ul principal al Simpozionului, profesorul Claudio Fiocchi, a pus bazele discuțiilor care au fost structurate în jurul a 3 directii. Prima – a analizat proiectele de cercetare ale asociațiilor de pacienți care se ocupă de noi provocări legate de terapiile biologice și biosimilare. Ce-a de a doua tema abordata a inclus proiecte de cercetare care au evidențiat prioritățile pacienților și nevoile nesatisfăcute ale cercetării, iar ce-a de-a treia s-a axat pe cercetarea centrată pe pacient și studiile clinice. La sfarsit, Dr. Joana Torres, Departamentul de Gastroenterologie, Spitalul Beatriz Ângelo (Portugalia), a încheiat prezentările prin prezentarea unei cercetări intitulată “Un sondaj asupra caracteristicilor fenotipice ale BII la cuplurile cu BII și descendenții lor”. Sesiunile de grup au fost moderate de către profesorul Gerhard Rogler, doctor în medicină, Spitalul Universitar din Zurich; Coordonator științific al consiliului de conducere ECCO; Prof. Dr. Adrian Saftoiu, membru al Comitetului pentru Afaceri Publice al UEG; Universitatea de Medicină și Farmacie, Craiova, România și profesorul Ron Shaoul, Institutul de Gastroenterologie Pediatrică, Spitalul de Copii Ruth, Centrul Medical Rambam.

Simpozionul

a fost un mare succes, pornind de la discursul cheie de inspirație al profesorului Claudio Fiocchi la proiectele de cercetare interesante prezentate de asociațiile de pacienți și discuțiile care au urmat între delegați, moderatori și prezentatori.