16 Noiembrie 2018, Forumul pacienților cu IBD, București, I.C.Fundeni

Pentru că bolilor Inflamatorii Intestinale sau stomiilor li se asociază, deseori, o absorbție intestinală deficitară care poate conduce la osteoporoză, osteopenie, deformări ale vertebrelor etc ( despre a căror instalare,de multe ori, nici nu avem habar), ne-am gândit ca la Forumul pacienților din 16 noiembrie să invităm specialiști care sa ne explice riscurile ce pot apărea in privința sistemului osos si să ne informeze despre o nutriție cât mai adecvată, atât in acord cu restricțiile alimentare impuse de boală, cât si cu necesarul de calciu sau alti nutrienți necesari unui organism normal.

 

Ca urmare a parteneriatului ASPIIR cu specialiști din Spitalul Elias, participanții au putut afla aceste informatii de la Dr. Iulia Soare, specialist endocrinologie Spitalul de Urgență Elias si de la Dr. Maria Ciocirlan, specialist gastroenterolog, I.C.Fundeni.

 

În plus, pacienții doritori au putut beneficia ( prin programare) de o  evaluare endocrinologică extinsă la un specialist endocrinolog: DEXA – evaluare densitate osoasă ( tinând cont de malabsorbția asociată bolilor digestive cronice); analiza risc sau instalare osteoporoză /osteopenie si recomandari; analiza indicatori masa osoasa- masa corporala – grasime; ecografie tiroida; probe de sange relevante pentru functionarea tiroidei sau alti indicatori ( ex: glicemie).

 

Materialele prezentate pot fi consultate aici: Dr. Iulia Soare – “ Osteoporoza in bolile inflamatorii intestinale – inamicul silentios”   (pdf)  si Dr. Ioana Ciocirlan –  “ Nutritia in bolile inflamatorii intestinale”(pdf).

 

Următorul Forum al pacienților: 7 decembrie 2018, ora 14.00, aceeasi locație.