23 Februarie 2018, Forumul pacientilor/Centrul dedicat pacientilor cu BII/I.C.Fundeni

Tema : “ Manifestări extraintestinale in BII”,
Au răspuns întrebărilor noastre:
Medici GASTROENTEROLOGIE:
– Prof. Dr. Mircea Diculescu ; Prof. Dr. Cristian Gheorghe; Prof.Dr. Liana Gheorghe
Medic REUMATOLOGIE:
– Dr. Diana Mazilu
Medici DERMATOLOGIE:
– Dr. Cristina Cotruță
– Dr. Kostas Koutsioukis
Medic OFTALMOLOGIE:
– Dr. Sonia Geiculescu
Au participat: Psiholog – Claudia Jorza – Centrul dedicat pacientilor cu BII din cadrul Institutului Clinic Fundeni; Dr. Corina Meieanu ; Dr. Anca Dimitriu ; Dr. Răzvan Iacob; Dr. Adrian Saizu ( Clinica Gastroenterologie Fundeni)

Pacientii au putut afla despre afectiunile reumatismale care pot aparea in BII, recomandari de a investiga si afla daca se instaleaza osteoporoza, ce facem sa amelioram durerile reumatismale, ce beneficii au miscarea si inotul. Medicul dermatolog a venit cu informatii despre riscul de asociere a BII cu psoriazisul ( ca o complicatie a BII, dar si ca o reactie adversa la anti TNF-alfa); despre faptul ca diagnosticate si tratata corect chiar si forme severe de pyoderma gangrenosum pot fi rezolvate cu cicatrici minime; cu recomandari pentru clasa de pacienti cu risc crescut ( boala Crohn) privind abcesele perianale (ex.RMN) . De la medicul oftalmolog am putut afla despre frecventa episcleritei in BII, alte manifestari oftalmologice, recomandari privind picaturile pentru ochi, la nevoie, cu evitarea folosirii celor cu cortizon pe perioade mai lungi decat este necesar etc.

Din intrebarile noastre:
– Pacient cu RCUH in trecut, cu rezectie de colon in prezent, acuza dureri de spate si la degetele mainilor si intreaba daca BII ar fi cauza. Medicul ii raspunde ca in situatia in care s-a scos zona de atac immunologic, daca s-a inlaturat si tinta oncologica, e risc mai mic de asociere de cauzalitate cu BII.
– Exista vreun risc de respingere in cazul unui implant dentar?
– Obturarea canalelor lacrimale are legatura cu manifestarile oftalmologice ale BI?
– Vaccinurile sunt recomandate? – Tratamentele homeopate sunt recomandate? Au success in BII?