26 ianuarie 2018, Forumul pacientilor cu boli inflamatorii intestinale „Fii pacient de Nota 10!’ – Centrul dedicat pacientilor cu BII din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Vineri , 26 ianuarie, aproximativ 35 de pacienți și medici din echipa multidisciplinară a Centrului dedicat pacienților cu BII au făcut să devină neîncăpătoare camera 7 din Clinică de gastroenterologie și hepatologie a Institutului Clinic Fundeni. A două întâlnire din cadrul Forumului “ Fii pacient de Notă 10!” s-a focusat pe două teme de discuție “ Managementul peri-operator “ și “Nutriția” în BII. Au răspuns întrebărilor pacienților prof. dr. Mircea Di culescu, prof.dr. Liana Gheorghe, prof. dr. Cristian Gheorghe ( Clinică de gastroenterologie și hepatologie I.C.Fundeni), conf. dr. Silviu Ciurea, dr. Oana Stanciulea ( Clinica de chirurgie și transplant hepatic I.C.Fundeni).
– Ce se întâmplă după ce voi fi operat și voi avea un pouch intern? Mai continui tratamentul?
– De ce fistulizeaza Boală Crohn?
– Ce risc de malignizare poate apărea pe un bont rectal prezervat, în urmă unei rezecții totale de colon soldată cu ileostoma definitivă, țînând cont că intervenția chirugicală s-a impus din cauze de malignizare pe un fond de RCUH, în urmă cu 15 ani?
– Se poate face laparoscopic o repunere în tranzit cu construcție de pouch, după două intervenții deschise , anterioare?
– Ar fi bine să schimb tratamentul biologic curent și să trec pe un altul? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care au venit cu explicații și lămuriri medicii gastoenterologi și chirurgi prezenți la întâlnirea din 26 ianuarie. Câteva imagini proiectate cu descrieri ale manevrelor și construcțiilor chirurgicale au completat informațiile oferite pacienților.

Nutriția a comportat, cum era de așteptat, multe întrebări:
– Ce trebuie să mănânc dacă am boală Crohn?
– Există o dietă recomandată?
– Este ciocolată permisă, numai ciocolată neagră? Dar cafeaua?
– Ce fructe aș putea mânca? Ne-au fost alături și alți medici din echipa Centrului dedicat BII: dr. Roxana Vadan, dr. Corina Meieanu, dr. Monica Cojocaru , dr. Anca Dimitriu , dr. Răzvan Iacob, dr. Adrian Saizu , dar și asistentili medicali Cristina Dumitrescu, Aura Georgescu, Teodora Andrei (gastroenterologie), Georgeta Păsărin ( chirurgie ).

Și pentru că abordarea multidisciplinară și preocuparea pentru calitatea vieții pacientului cu BII reprezintă obiective ale asociației de pacienți și, deopotrivă, ale Centrului de excelență în BII, ne-am bucurat și de prezența a doi medici din Grupul Gastro al Societății Naționale de Medicină a Familiei:dr. Mihaela Udrescu,dr. Ligia Mosneaga, alături de care am planificat o dezbatere pe tema așteptărilor pe care pacienții le au de la medicul de familie, a nevoilor pe care medicină de familia ar trebui să le acopere pentru un pacient cronic cu BII aflat în monitorizare. Următoarea întâlnire medici – pacienți BII din Cadrul Centrului dedicat BII / I.C.Fundeni: 23 Februarie 2018, cu tema: Manifestări extraintestinale în BII.