29 iunie 2018, Forumul pacienților , Centrul dedicat BII , I.C.Fundeni – Îngrijirea stomelor

La capătul unei serii de întâlniri dintre pacienți si specialiști invitați, înaintea vacanței de vară, ne-am îndreptat atenția, în cadrul întâlnirii din 29 iunie din CDPBII, I.C.Fundeni, către pacienții care primesc recomandarea de interventie chirurgicală soldată cu construcția unei stome. Deseori , acceptarea unei astfel de intervenții este destul de scazută din partea pacienților, mai cu seamă dacă nu au informatiile necesare si /sau corecte. De aceea, au fost alături de noi Dr. Traian Dumitrascu – Sef Lucrari, Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic/I.C.Fundeni și As. Georgeta Pasarin – Asistent principal chirurgie , Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic, I.C.Fundeni.

 

Participantii au putut afla despre pasii in luarea si comunicarea deciziei in echipa multidisciplinara (gastroenterolog, chirurg, psiholog, dietetician); despre faptul ca exista posibilitati de chirurgie minim invaziva ( laparoscopica, robotica) cu rezultate optime de recuperare; despre pregatirea operatiei; conduita post-operatorie si despre tipuri de interventii chirurgicale.

 

Cu multa experienta in domeniul stomaterapiei , doamna as.pr. Georgeta Pasarin a explicat despre tipurile de stomii, eventuale complicatii care pot aparea, cum se protezeaza acestea si despre recuperarea calitatii vietii pacientului purtator de stoma, pana la un standard normal de viata.