Am încheiat anul 2023 cu un Forum al pacienților in I.C.Fundeni, abordând tema Nutriției in BII si avându-i alaturi de noi pe invitatii: nutritionist Dr. Anca Hâncu si specialistii gastroenterologi Prof. Dr. Liana Gheorghe si Prof. Dr. Cristian Gheorghe. Ca urmare a multor intrebare si propuneri ale pacientilor de a discuta despre nutriție, ne-am propus să ințelegem principiile alimentare de bază, ale dietei Low FODMAP sau recomandări ale ghidurilor specialistilor. În ciuda importanței percepute a dietei în patogeneza și gestionarea BII, există date limitate de înaltă calitate care sa ofere recomandări certe. Pe baza dovezilor de până acum, pacienții cu BII pot avea beneficia prin limitarea consumului de grăsimi trans și saturate, acizi grași omega 6, îndulcitori artificiali și aditivi precum caragenanul Date observaționale consemnează beneficii ale dietei bogate in fructe, vegetale și acizi grazi Omega 3. Printre dietele specifice, nutritia exclusiv enterala poate fi benefica pentru anumite categorii de pacienti cu Boala Crohn; iar rolul dietelor, precum dieta de excludere in Boala Crohn, dieta antiinflamatorie si dieta specifică cu carbohidrați, e necesar a fi studiat cu atentie mai departe. In cele din urmă, pacienții cu BII si cu manifestări gastrointestinale persistente ar putea obtine îmbunătățiri ale stării de sănătate prin abordarea dietei low FODMAP.