IBD Day – 2024

Bolile Inflamatorii Intestinale afectează persoane de toate vârstele, inclusiv tineri și copii. Cu ocazia Zilei Mondiale a BII, anul acesta ne propunem să punem sub reflector trăirile, provocările, nevoile pacienților adolescenți  în perioada de tranziție de la medicul pediatru la medicul pentru adulți, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Vrem să identificăm modalități pentru realizarea unei tranziții lente, începând de la 17 ani, o tranziție care să nu comporte implicații majore (emoționale, de tratament, comunicare, sociale sau chiar din sfera educațională sau financiară a familiei), într-o abordare comună: pediatru – medic pentru adulți – familie – pacient tânăr.

Ce inseamna IBD Day 2024?

1. In primul rand aflăm părerea pacienților tineri și a părinților adolescenților despre perioada de tranziție, provocările BII din această etapă, nevoi, propuneri – într-un chestionar ale cărui concluzii le puteti gasi aici:

2. 15 mai – Hilton Garden Inn Old Town, eveniment masă rotundă despre “Tranziția pacientilor adolescenti de la pediatru la medicul gastroenterolog pentru adulti”, la care au participat pacienti tineri, parinti, medici gastroenterologi: Prof. Dr. Cristian Gheorghe/ I.C.Fundeni; Prof. Dr. Mircea Diculescu/ I.C.Fundeni; Prof. Dr. Bogdan Mateescu/ Spitalul Colentina; Prof. Dr. Lucian Negreanu/ SUUB, Dr. Alexandrina Constantinescu/ I.C.Fundeni;  pediatru gastroenterolog  Dr. Iulia Țincu/ Spitalul pentru Copii “Dr.V.Gomoiu” și am fost onorati de prezenta reprezentanților autorităților și ai președințieiConf. Dr. Diana Păun – consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația PrezidențialăProf. Dr. Adrian Streinu Cercel – președintele Comisiei pentru Sănătate, Senatul RomânieiDr. Valeria Herdea – președinta Casei Naționale de Asigurari de SănătateProf. Dr. Carolina Negrei – membră in consiliul științific al Agenției Naționale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale
Dezbaterea a analizat datele chestionarului si a fost un prilej de a discuta si a sensibiliza asupra nevoile tinerilor pacienti, de a contura strategii pentru gasirea de solutii care sa acopere aceste nevoi ( nutritionist, psihoterapeut, formule de alimentatie enterala/ suplimente compensate in BII, nevoia de trasabilitate pentru perioada de tranzitie, nevoia de centre de excelență finantate de către Ministerul Sanatatii)
Medicii de familie au fost reprezentati, de asemenea, prin participarea Dr. Ligia Moșneaga, GastRo grup SNMF.
3. 17 mai – emisiunea “Prețuiește sănătatea”, TV Trinitas.
L-am avut invitat Prof. Dr. Lucian Negreanu, gastroenterolog la Spitalul Universitar de Urgență București, intr-un dialog despre BII și pacienții tineri si despre provocarile de la aceasta varsta atat ale pacientilor, cat si ale medicilor care ii ingrijesc
4. Care sunt provocarile tinerilor cu BII?
Aflam in cele doua podcast-uri moderate de Daniel Osmanovici, cu invitati: Dr. Alexandrina Constantinescu, I.C.Fundeni, si doua tinere curajoase care au infruntat Boala Crohn: