IBD Day – 30 iunie 2019

Making the invisible visible” – Dubova, 28 – 30 iunie 2019 – IBD Day 2019, Timișoara

Desi cu putin decalaj, am sarbatorit IBD Day 2019, impreuna cu pacientii timisoreni si specialisti, in perioada 28 – 30 iunie 2019, printr-un alt fel de proiect – o deplasare cu un grup format din pacienti adulti, pacienti copii, specialist gastroenterolog Adrian Goldis, asistente medicale, mame insotitoare pentru micii pacienti. In 28 iunie, ne-am imbarcat in microbuz si ne-am indreptat catre Dubova, locul nostru pentru workshop-uri si pentru actiunile proiectului pe durata weekend-ului.

Participantii au venit din Timisoara, din Arad, Nadlac, zone rurale invecinate: sat Covăsânț, Covaci, precum si din Bucuresti.Ni s-a alaturat, de asemenea, doamna asistent Georgeta Păsărin, din Clinica de Chirurgie a I.C.Fundeni. Am impărtașit experinte legate de lupta cu BII, am aflat de la Conf.Dr. Goldiș informații actualizate despre tratamentul in BII, despre studii aflate in curs in strainatate ( ex: prof.Colombel – studiu comparativ date medicale din evidenta armatei americane ( persoane inrolate in trecut) cu analize actuale, in scopul identificarii cauzelor ce ar putea duce la aparitia BII; studiul meconiu etc).

 

Parintii au avut ocazia sa adreseze intrebari legate de evolutia BII la copii; pacientii purtatori de stoma au fost interesati de aspecte privind situatia repunerii in tranzit sau ingrijiriea optima a stomelor; am discutat despre rolul campaniei IBD Day, planuri pentru 2020. Participantii au constientizat rolul relatiei medic-pacient, al depasirii barierelor psihologice, iar proiectul a crescut gradul de comunicare si incredere reciproca.

Fiind sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel si avand pacienti copii sarbatoriti, acestia s-au bucurat de surprize din partea medicului specialist, care le-a comandat un tort si , de asemenea, s-au putut bucura si de o plimbare cu barca pe Dunare.


Pentru ca exercitiile fizice si sportul, in general, au un rol benefic in recuperarea pacientilor, atat cu BII, cat si dupa interventia chirurgicala, am pus in practica acest lucru , sambata, 29 iunie, si am pornit tot grupul, din DN57 din apropierea localitatii Dubova, pe traseul Ciucaru Mare, pana la primul punct de belvedere asupra Cazanelor Mari.


Serile, petrecute la cina, au fost un prilej de discutii legate de dieta in BII sau mod de hrana sanatos, de impartasire a experientelor si de planuri pentru alte proiecte de grup – pacienti si medici.