Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII)
sunt expuși riscului apariţiei deficitului de fier, aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu aceste boli dezvoltând anemie feriprivă. În acest context, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) derulează o serie de activități de informare cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, marcată în fiecare an pe 26 noiembrie.
18 noiembrie: Expert meeting – Soluții concrete pentru un mai bun acces al pacienților cu BII la tratamentul cu fier
Evenimentul își propune să fie o bază de discuții cu specialiștii, pornind de la provocările pacienților, cu privire la măsurile care ar trebui implementate în perioada următoare și la demersurile în care ar trebui să ne implicăm împreună în acest sens.Încă din octombrie 2020, în urma sesizărilor pacienților, ASPIIR a încercat să vină în sprijinul celor care au nevoie de corecție Fier. ASPIIR a depus o serie de solicitări către autorități pentru completarea listei de servicii de spitalizare de zi în Normele Contractului Cadru, cu pachetul “Diagnosticul și Tratamentul Anemiei și/sau Deficitului de fier cu fier intravenos la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII)”, cel mai recent demers fiind depunerea unui formular de propuneri în cadrul procesului de Consultare privind noul model de Contract-cadru, inițiat de CNAS, în august 2021.
26 noiembrie: Eveniment Pacienții cu boli inflamatorii intestinale și carența de fier. De ce avem nevoie de măsuri concrete. Evenimentul a fost transmis pe canalele ASPIIR, reunind reprezentanți ai pacienților, ai societății civile, medici, autorități. În cadrul evenimentului am prezentat datele studiului realizat în rândul pacienților: “Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și deficitul de fier”, analizând care sunt principalele provocări cu care se confruntă pacienții, care sunt măsurile concrete pe care le propun specialiștii pentru un management mai bun și care sunt pașii următori pentru implementarea acestor măsuri.