Campania “Fier Alert! – Ziua Mondială a Carenței de Fier 2023”

Campania ASPIIR cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier 2023 pentru conștientizarea rolului Fierului în organism și a urmărilor unei carențe de fier neluată în serios!

Pentru că deficitul de fier este frecvent asociat cu Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), aproximativ 36%-76% dintre pacienții cu BII dezvoltând anemie feriprivă, ne-am propus să contribuim la o informare corectă a pacienților, dar și a publicului larg, privind semnele și tratamentul carenței de fier. Acest lucru s-a concretizat prin:

Evenimente online pentru pacienți, în cadrul cărora am discutat cu invitații specialiști despre carența de fier, ex: în cadrul webinarului din 23 noiembrie, cu invitat Dr. Răzvan Iacob

Emisiuni live la radio-uri ce au audiență crescută în rândul adolescenților, copiilor, părinților ( Itsy Bitsy, Radio Trinitas), pentru a încuraja populația tânără de a se adresa medicului și a păstra o conduită preventivă privind starea de sănătate.

Elaborarea și distribuirea unor materiale informative printate care conțin explicații despre cum/ când măsurăm nivelul de fier din organism și cum se corectează când acesta este scăzut.

Comunicat de presă despre Ziua Mondială a Carenței de Fier și Campania ASPIIR.

Scrisoare de informare către Centrele dedicate îngrijirii pacienților cu BII privind aplicabilitatea, începând cu 1 iulie 2023, a condițiilor noului Contract Cadru pentru serviciile medicale, ce prevăd posibilitatea administrarea fierului perfuzabil la pacienții cu BII și în regim de internare de zi (FSZ).

Materiale educative video pentru înțelegerea de către pacienți și de către publicul larg a anemiei și a carenței de fier.

Masa rotundă, 24 noiembrie 2023, cu invitați:

  • Dr. Ligia Moșneaga – medic de familie, specializare gastroenterologie, Gastro Grup SNMF;
  • Dr. Iulia Țincu – specialist pediatru gastroenterolog, Spitalul Clinic pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu” București;
  • Andreea Mărunțelu, pacientă – în cadrul căreia am discutat despre diagnosticarea și tratarea carenței de fier la nivel de medicină primară și, ulterior, de către medicul specialist. Testimonialul Andreei ne-a arătat, o dată în plus, despre provocările pacienților cu BII privind corectarea și monitorizarea permanentă a carenței de fier în BII.

Dr. Ligia Moșneaga

medic de familie, specializare gastroenterologie, Gastro Grup SNMF;

Dr. Iulia Țincu

specialist pediatru gastroenterolog, Spitalul Clinic pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu” București;

Isabella Grosu

Președinte ASPIIR

Andreea Mărunțelu

Pacientă

Ce am aflat de la invitați?

Dr. Iulia Țincu

Dr. Ligia Moșneaga